За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград – бях на гости на една приятелка и леля и беше приготвила лученото изкушение. Точно по тази причина свързвам лучника с Ботевград. Нямам спомен как изглеждаше лучника, колко дебели бяха блатовете, как беше нарязан, спомням си единствено, че беше изключително дъхав, ароматен.
Минаха няколко години и втори път лучник не опитах. За това помолих лелята на Меги – Калина да ми даде нейната рецепта за лучник. Тя веднага ми я прати и аз запретнах ръкави! Първи опит за лучник – стана вкусен, макар да не изглеждаше по начина, по който си го представях!
Смятам, че отделните пластове тесто станаха прекалено дебели – просто ми дойдоха гости и тестото втасва по-дълго време от обикновеното, но въпреки това стана толкова вкусен, че никой нищо не забеляза. Всички спряха да говорят и единствено се чуваше хрупкането от коричката на лучника.
Pin ItЛучник от Ботевград Recipe

От 09/21/2012
Публикувано на :За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград - бях на …
Необходими продукти
- 900 грама брашно
- 20 гр прясна мая
- около 500 мл вода топличка
- 2 ч.л. сол
- 1 щипка захар
- 5 едри глави лук или същото количество праз
- 2-3 средно големи картофа
- 1 препечена суха чушка
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. чубрица суха
- 1 с.л. девисил сух
- сол на вкус
- 2 с.л. магданоз нарязан на ситно
- 3-4 с.л. олио за запържване на лука и за намазване на тавата
Приготвяне
- Замесва се тесто с мая, като маята се разтваря в част от топличката вода с малко захар и няколко лъжици брашно. След като сместа шупне, от останалото брашно, изсипано на плота се прави кладенче и се изсипва сместа с маята и се омесва тесто, като се добавя сол и още вода.
- Тестото се разделя на 3 топки (едната малко по-голяма от останалите 2). Оставя се да втаса около 1 час. През това време се приготвя плънката.
- Нарязаният на полумесци лук (аз сложих равни количества лук и праз) се запържва в олиото до прозрачност. Прибавят се настърганите картофи, чушката (натрошава се) и останалите подправки. По желание към плънката може да се прибави нарязан на ситно колбас.
- Всяка топка тесто се разточва на блат с дебелина 3-4 мм във формата на тавата, в която ще се пече.
- В намаслена тава се слага първия блат и отгоре плънка. Същото се прави и с втория блат.
- Третият блат се разточва малко по-голям. (нещо, което аз не направих, но така се прави в Ботевград)!
- Надупчва се с вилица и се намазва с останалата мазнина от плънката за по-апетитен цвят. Оставя се да втаса още 15-20 минути.
- Пече се около 30-35 минути в умерена фурна, докато лучникът получи приятен загар.
- След като се опече тавата се покрива с кърпа, за да се "отвърне" малко кората, както казва Калина. Добър апетит!
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Вили,радвам се че имаш такива спомени от гостуването ти в Ботевград и че толкова много ти е харесал лучника.И твоя изглежда много апетитно.Колегите ми огладняха преждевременно,само от вида му.Наистина блатовете са малко дебелички и лука е едро нарязан,но от това вкусовите му качества не се променят.Подправките ако са пресни е по-хубаво.Може да се прибави към плънката и гъби/нарязани на ситно/.Той може да се навие като баница ,да се направят джобове или кифлички-за удобство при сервиране и консумация. На всички ,които решат да опитат рецептата пожелавам успех и добър апетит!
Мерси, Калина! Следващият път ще го направя с колбас вътре. Може и като кифлички! Пресен девисил ми е трудно да намеря, чубрица – малко по-лесно! Един ден като имам градинка, всички подправки ще са пресни! 🙂
Благодаря. Много вкусно ядене. Всеки го харесва. Обикновено го правя завит като баница, но ако нямам време, правя 2 блата. (Трети блат съм слагал 2-3 пъти и все ми се струва, че остава глетав и мокър в средата.) Правил съм го и с кайма, и с гъби, и с други консервирани и пресни зеленчуци в плънката. Винаги е много вкусен. Не съм опитвал с девисил и с настъргани картофи. Сигурно това са типични ботевградски елементи. Непременно ще опитам следващия път. Моята рецепта е с много червен пипер в лучената плънка. Имам я от тъща си (Благодаря, майко!), която го прави много вкусен с 2 кори и различни плънки с които експериментира. Всеки път е малко различен и винаги е чудесен на вкус.