mahleb

Махлеб е изключително популярна подправка в арабската кухня; приготвя се от смлените костилки на специален сол череши и точно за това ухае на череши. Може да доловите обаче леко горчив вкус, подобен на горчив бадем. В Близкия изток се използва за приготвяне на печива, а в европейската и американската кухня – за коледни сладки и сладкиши.

Винаги съм си мислела, че махлебът е италианска подправка, навярно защото там за пръв път я срещнах преди време точно в Италия. Като се замисля обаче думата „махлеб“ далеч не звучи италиански.

На мен лично изключително подходяща ми се струва подправката за различни сладкиши – приготвих преди време мъфини с череши и махлеб. Приятно се получиха и трюфелите с кафе, в които има махлеб. Махлебът се използва и в гръцката кухня за коледната пита – Василопита.

Оказа се, че сладките ястия с кафе се комбинират прекрасно с махлеб. Това го потвърди и Михаела от магазин Бахарат, която е човекът, когото познавам, който най-много разбира от комбинации с подправки.

Ароматът на арабската подправка е доста силен и (особено) ако я използвате за първи път, бъдете внимателни с количествата!

Pin It
7 отговори
  1. Цветелина Шутова
    Цветелина Шутова says:

    Тази подправка е арабска. В Турция нейната продажба и доставки се е контролирала от валиде султанката. В Гърция също се използва. Но да сте сигурни, че не е италианска

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Здравейте, Цвети! Аз не твърдя, че подправката махлеб е арабска или италианска. Аз само споменах, че за пръв път съм я опитала в Италия и че в арабската кухня се използва много! Поздрави! Виолета

      Отговор
  2. Гост1
    Гост1 says:

    Не знам за каква валиде султанка в днешни дни говорите, аз си я купувам от Египетския пазар в Истанбул и ароматът й е неустоим, според моя вкус е подходяща за сладкиши, но те я слагат и в соленки, например, в кахке.

    Отговор
  3. Галя
    Галя says:

    Не знам какъв е тоя специален сорт череши, но и тук в България на дивите череши се казва Махалебка – поне в нашия край Кюстендилския им казват така. Така че може да опитаме да смелим малко костилки от диви череши – дали няма да се получи същия аромат? 🙂

    Отговор
    • sheytanova
      sheytanova says:

      Здравейте, Галя! Много любопитно е това, което казвате за черешите в Кюстендилско. Ще се радвам, ако пробвате и споделите какво с е получило 🙂 Поздрави! Виолета

      Отговор
  4. lakomnik
    lakomnik says:

    Много добра подправка. Братята араби разбират от готвене. Ароматът наистина е особен и силен, като я помирисах за първи път направо усетих лек задух 😀
    С махлеб вкъщи правим чеснов сос. Като се замисля наистина долавям и сладка жилка, но чудесно се получават и не само сладкишите. 🙂

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *