Миналият ден нямах сили да приготвям сложни ястия и реших просто да „метна“ един свински джолан в гювеча. Честно да си призная дори не ми се занимаваше да мариовам обезкостения джолан и помолих в месарницата, от която пазарувам – Вашата месарница да го мариноват вместо мен. Маринатата беше хариса – леко пикантна и щеше да даде допълнителна пикантност на цялото ястие. Това ми допадна. Имах у дома нарязан на тънки ленти бекон – прекрасно допълнение за маринования джолан в гювеча с бирата. И така – с не повече от 5 минути подготовка щях да имам питателно и апетитно ястие! За джолана в гювеч използвах кенче светла бира, но ако сте фенове на тъмната – можете да използвате такава. Ястието ще има просто по-различен вкус.

Ако все пак искате да мариновате обезкостения свински джолан у дома можете да го направите като смесите олио, хариса, черен пипер, малко лимонов сок.

Ето и рецептата за маринован свински джолан с бекон и бира в гювеч:

Необходими продукти:

1 кг обезкосетен маринован свински джолан

150 грама бекон нарязан на ситно

500 мл бира

1 глава лук

2 скилидки чесън

2 с.л. олио

1 дафинов лист

5-6 зърна бахар

черен пипер на вкус

няколко стръка магданоз

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват, осоляват се и се слагат заедно с бекона на дъното на намасления гювеч.

Върху продуктите се слагат парчетата овкусен обезкостен свински джолан.

Добавят се подправките (бахар, дафинов лист, черен пипер) и отстрани на месото се излива бирата.

Ястието се слага в студена фурна и се включва на 200 градуса за около 25 минути. След това фурната се намаля и се оставя ястието да се пече още 1 час на 170 градуса. Изважда се да се провери готовността на джолана.

Месото леко се накъсва.

Връща се обратно във фурната за още 15 минути печене без капак.

Маринованият свински джолан се поднася топъл, поръсен с нарязан на ситно магданоз.

Да ви е сладко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg