мариновани агнешки шишчета

Ако обичате агнешко месо – тези шишчета със сигурност ще ви харесат. Ако не сте огромни фенове на агнешкото и го хапвате 1-2 пъти в годината – По Великден и Гергьовден, вярвам, че също ще чи хареса, защото мазнината от агнешкото бутче е изчистена и е останало само свежото месо, което след отстраняването на мазнината няма този дъх, който отблъсква мнозина. Можете да приготвите шишчетата от плешка, от бутче. Аз преди време приготвих агнешки шишчета от филе и се получи мнооого приятна вечеря, която ме върна в Гърция и любимите сувлакита вечер на крайбрежната улижа на някой курорт! Там ригънът оказва огромно влияние за дъха на Гърция, а в сегашната рецепта ще заложим на още по-силни подправки като кимион, чесън.

След като се обезкости агнешкото бутче (или агнешкото месо, което използвате), то се нарязва на малки хапки. Аз купих агнешко бутче от Вашата месарница и помолих месарите да ми го обезкостят. Дадоха ми и какалите, от които по желание можете да си направите агнешки бульон за супа или за някое ястие. Би станало превъзходно с бульон вместо просто с вода.

Приготва се марината, която се състои от:

3 с.л. зехтин

2 с.л. соев сос

1 с.л. червен пипер

3 скилидки чесън

1 ч.л. кимион

черен пипер – на вкус (зависи колко люто обичате)

2 с.л. ракия.

Тази марината ще ви е достатъчна за мариноването на около 1 килограм агнешко месо. Ако месото ви е повече или по-малко направене реципрочно необходимото количество, което би трябва. За мен например, никога повече марината не ми е проблем. Нека месото се овкуси добре!

Овкусявам месото с маринатата и го оставям да престои в хладилник една нощ. Ако не разполагате с толкова време, дайте му поне час-два да поеме от ароматите. След това осолете месото и го набодете на дървени шишове, които предварително сте накиснали във вода.

Наредете шишчетата върху намаслена тавичка.

агнешки-шишчета

Покрийте с домакинско фолио и печете около 40-45 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Махнете фолиото, добавете малко водичка на дъното и печете още 10-15 минути или до готовност на месото.

Поднесете с любимата си гарнитура или салата. Аз заложих на зелената салата – смятам, че агнешко със зелена салата си е класика! Ако е останало малко сосче по тавата – не забравяйте да отопите с крайче хляб – това е подаръкът за готвача! Заслужавате го!

Малки хитринки:

Интересното в тази марината е наличието на алкохол – аз използвах ракия, но вие можете да заложите на водка или на друг алкохол с не много натрапчив аромат. Ако например използвате ликюро от някакъв плод той определено ще измени профила на маринатата към по-плодов и ще получите различен резултат. Това не трябва да ви спира да експериментирате, разбира се – имам меса, на които плодовия вкус е добър приятел. Такова е например патешкото. Има и добри комбинации на свинско с плодови аромати и вкусове – имам приятели, които готвят свинско в плодова бира. Аз лично не съм ползвала, но ми е в to-do-list-а.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *