menu_svatba

Определили сте дата за вашия празник и се чудите какво меню за сватба да изберете. Преди обаче да изберете меню за сватба, трябва да подберете мястото, където ще се проведе едно от най-големите събития във вашия живот – вашата сватба. Определено менюто в ресторант ще се различава от това за сватба на плажа, съгласете се. Най-общо казано, ако се спрем на класическия вариант за сватба в ресторант имате два основни варианта за меню. Единият  – на всеки от гостите ви да бъдат сервирани индивидуални порции, а другият вариант е храната да е на блок/шведска маса.

Вариант 1. Храна се сервира на всеки от гостите.

Това е по-популярният избор. Има си и своите предимства – добър е, ако гостите са по-срамежливи и смятате, че ще се чувстват неудобно да стават до шведската маса и да си сервират. Да, а и няма хора с чинии да се разхождат напред-назад, докато вие танцувате първия си брачен танц. Зоя от Еврокетъринг предлага в този случай менюто за сватба да е структурирано по следния начин:

1. аперативни миниатюри

2. свежа и лека салата

3. изискано основно ястие

4. плато с вкусно следястие

5. плодове и десерт, гарнирани с чаша шампанско или вкусен ликьор (тази част от менюто обикновено се заменя от сватбената торта, която не е типично българска традиция, но подобно на жартиера широко се прилага и у нас).

Важно е да подберете меню, което да се хареса на всички (или поне на голяма част от гостите ви). Различните поколения имат различни вкусове. Не забравяйте постещите и вегетарианците на вашата сватба. Добра опция е преди сватбата да разберете кой от гостите ви не яде месо, все повече хора не употребяват въобще продукти с животински произход и съответно подберете и вегетарианска храна за сватбата. Съобразете се с тях и информирайте кетъринг компанията или шеф-готвачът, който изработва менюто за големия ден. Прочетете тук за сватбата на Гери и Ицо и за избора на ресторант, торта и храна за сватбеното им тържество.

Вариант 2. Блок маса (шведска маса)

Това беше вариант, за който не се бях сещала, но Венцислава и Калоян са го използвали за тяхната сватба. Тук можете да видите какво споделя тя за избора на сватбена торта и меню за тяхната сватба. Предимството на блок масата е, че всеки си взема необходимото количество храна и така не се изхвърля. А и всеки взема това, което обича. Вегетарианците могат да си сервират само зеленчуци и да не се налага месото в техните чинии да се изхвърля. Ще спестите и пари от сервитьори. Но помислете все пак кой ще отсвервира чиниите.

Независимо дали храната ще се приготвя от кетъринг компания или от готвачите на ресторанта, в който ще бъде тържеството, има някои детайли, които трябва да уточните предварително, за да няма после „изненади“.

Ето няколко въпроси, които да зададете на кетъринг компанията или на управителя на ресторанта за вашата сватба:

 1. Колко сервитьора ще обслужват? (преценете колко човека средно ще бъдат обслужвани от един сервитьор – ако правите сватба от 300 човека няма как само 3-ма сервитьора да обслужват, нали)
 2. Как ще бъдат облечени сервитьорите? (ако това е важно за вас)
 3. В какви съдове ще бъде сервирана храната?
 4. Попитайте как ще бъде организирана храната (която трябва да бъде поднесена топла) да бъде поднесена топла на всички гости по едно и също време. Същото важи си със салатите (ако има например домати, помислете какво ще се случи с тях, ако те бъдат нарязани 5 часа по-рано… Дали цялата салата няма да е плувнала във вода). Обмислете много добре менюто си в тази линия…
 5. Ще има ли представител на кетъринг компанията/управителя на ресторанта по време на сватбата? (това е важно, ако се случи нещо извънредно)
 6. Ако е кетъринг компания – попитайте ги дали са правили други събития на мястото, на което сте избрали за вашата сватба.
 7. Помолете да влезете в кухнята, където ще се приготвя храната за вашата сватба и се уверете, че всичко е чисто, подредено. Вижте как са облечени готвачите. Влезте в тоалетната – това е много показателно за чистотата в едно заведение.
 8. Уверете се, че по време на сватбата тоалетната ще бъде периодично почиствана, ща бъда снабдявана с тоалетна хартия и сапун. Може да ви се струва смешно, но на една от последните сватби, на които присъствах тоалетната хартия свърши час след началото на тържеството и нямаше кой да сложи допълнително.
 9. Как ще бъде декорирана храната? Помолете за мостри, да ви покажат как ще бъде презентирана храната. Понякога колкото и вкусна да е храната, като не е сервирана по подходящия, красив начин всичко се разваля.
 10. Какво ще се случи с храната, която остане?
 11. И не на последно място помислете за музиката. Дори и нещо да не е точно както сте си ги представяли с храната, ако има добра музика и настроението, ако е на ниво, никой няма да забележи. В този смисъл, вижте тук няколко предложения за музика за сватба и за първи брачен танц и въобще съвети как да подберете музиката за вашето сватбено тържество.

снимка: eurocatering

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *