Мидите Сен Жак освен, че са особено атрактивни за поднасяне са и изключително богати на вкус. Можете да ги намерите (макар и да не се продават във всички рибни магазини) живи, с черупките, а можете и да си ги купите изчистени и замразени.
Макар черупката да е по-тежка от самата семка, аз предпочетох първия вариант, точно заради атрактивността на самата черупка.
Като за първи кулинарен опит с миди Сен Жак реших само да ги задуша леко с чесън и подправки, с малко зехтин, за да мога да усетя вкуса им. Обещавам скоро да ги опитам в комбинация с други храни и да видя резултата.
Ето и моята рецепта за миди Сен Жак на тиган:
Pin ItМиди Сен Жак на тиган Recipe

От 07/02/2012
Публикувано на :- Подготовка: 10 минути
- Приготвяне : 25 минути
- Готово след: 35 минути
Мидите Сен Жак освен, че са особено атрактивни за поднасяне са и …
Необходими продукти
- 4 броя миди Сен Жак с черупките
- 2 броя дафинов лист
- 12-15 зърна бял пипер
- 2 скилидки чесън
- сол
- 2-3 с.л. зехтин
- 2 с.л. коантро
Приготвяне
- Мидите се измиват добре с четка, след което се оставят под течаща вода за около 5 минути. Проверяват се дали не са мъртви - най-сигурният начин е да се помирише мидата - Сен Жак мидите миришат изключително силно и неприятно, когато са мъртви. Друг начин да проверите дали са мъртви е да изсипете мидите върху кухненски плод и от удара черупките трябва да се затворят, ако не - трябва да ги изхвърлите.
- След като мидите са измити се поставят в тенджера, в която има 1-2 ч.ч вряща вода. Мидите се слагат в тенджерата и се захлупват с капак. От топлината черупките се отварят. След като мидите се отворят се снемат от котлона.
- Ядките на мидите се изваждат и ако е необходимо черупките се почистват, тъй като после ще ги използваме за поднасянето на мидите.
- Ципата около мидата може да се премахне или да остане така, всеки да си я махне сам.
- Тиган се загрява след което в него се поставят дафиновия лист и черния пипер на зърна, за да се извлече аромата им от топлината.
- Добавя се зехтина и след като се загрее се прибавя смачкания и нарязан на ситно чесън.
- Прибавят се осолените ядки от миди, като предварително се махат ципите около ядките и се запържват леко и от двете страни. Накрая се добавя коантрото и мидите се държат, докато алкохола се изпари.
- Мидите се връщат обратно в черупките и се поднасят с по 1 с.л. от ароматизирания зехтин.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Здравей, Милена! Бях излязла да пазарувам съвсем различни неща, но видях, че има миди Сен Жак на рибния щанд в Била на бул. България и купих от там. Момчето на щанда беше изключително любезно – обясни ми как ги съхраняват, как да разбера дали са живи или не, много полезна информация ми даде! Нямам представа дали зареждат постоянно, но аз извадих късмет 🙂
Най-лесният начин да разбереш дали са живи мидите е да ги изсипеш върху масата и да провериш дали всички са си затворили черупките. Ако има все още отворени – ги изхвърляш. После ги обработваш топлинно и обратно – ако има такива, които не са се отворили – пак ги изхвърляш. Иначе мидите знам, че живеят на 4 температура от градуса – т.е. купувай миди, които са държани в студена вода или в лед от магазините. Гледай и срока на годност. Това е 🙂 Успех!
Шейтанова, „семки“ от миди! Добре ли сте? Поне като превеждате от английски език, проумявайте какво ще публикувате! Мидите си имат ЯДКИ, а не СЕМКИ!
Една рецепта за такива миди от мен – в тиган на не много горещ огън загрейте малко масло и сока на половин лимон (зависи от количеството на мидите), добавете няколко резенчета чесън, черен пипер, няколко клончета пресен розмарин и малко лют червен пипер – за пикантност. Ядките на мидите няма нужда да се термообработват прекалено дълго, иначе стават жилави. Измиват се (ако са били размразени), подсушават се и се слагат да се задушават; обръщат се в тигана след около 2-3 минути, колкото да се запечатат страните от температурата, но и междувременно поемат и ароматите от тигана. Благодаря!
Здравейте, Вълканова! Благодаря за забележката, веднага ще коригирам в рецептата! Важна ми е обратната връзка на читателите, защото човек не може да бъде перфектен! Още по-малко, аз не съм професионален готвач и е повече от естествено не винаги да използвам най-точната дума. Рецепти от английски не превеждам, за хубаво или не! За мен най-важно е забавлението в кухнята, както съм писала и преди! Иначе се чувствам повече от добре! Поздрави, Виолета