Мидите Сен Жак освен, че са особено атрактивни за поднасяне са и изключително богати на вкус. Можете да ги намерите (макар и да не се продават във всички рибни магазини) живи, с черупките, а можете и да си ги купите изчистени и замразени.

Макар черупката да е по-тежка от самата семка, аз предпочетох първия вариант, точно заради атрактивността на самата черупка.

jivi_midi_Sen_Jak

Като за първи кулинарен опит с миди Сен Жак реших само да ги задуша леко с чесън и подправки, с малко зехтин, за да мога да усетя вкуса им. Обещавам скоро да ги опитам в комбинация с други храни и да видя резултата.

Ето и моята рецепта за миди Сен Жак на тиган:Pin It

Миди Сен Жак на тиган Recipe

saint jacques

От sheytanova

Публикувано на : 07/02/2012

 • Подготовка: 10 минути
 • Приготвяне : 25 минути
 • Готово след: 35 минути

Мидите Сен Жак освен, че са особено атрактивни за поднасяне са и …

Необходими продукти

Приготвяне

 1. Мидите се измиват добре с четка, след което се оставят под течаща вода за около 5 минути. Проверяват се дали не са мъртви – най-сигурният начин е да се помирише мидата – Сен Жак мидите миришат изключително силно и неприятно, когато са мъртви. Друг начин да проверите дали са мъртви е да изсипете мидите върху кухненски плод и от удара черупките трябва да се затворят, ако не – трябва да ги изхвърлите.
 2. След като мидите са измити се поставят в тенджера, в която има 1-2 ч.ч вряща вода. Мидите се слагат в тенджерата и се захлупват с капак. От топлината черупките се отварят. След като мидите се отворят се снемат от котлона.
 3. Ядките на мидите се изваждат и ако е необходимо черупките се почистват, тъй като после ще ги използваме за поднасянето на мидите.
 4. Ципата около мидата може да се премахне или да остане така, всеки да си я махне сам.
 5. Тиган се загрява след което в него се поставят дафиновия лист и черния пипер на зърна, за да се извлече аромата им от топлината.
 6. Добавя се зехтина и след като се загрее се прибавя смачкания и нарязан на ситно чесън.
 7. Прибавят се осолените ядки от миди, като предварително се махат ципите около ядките и се запържват леко и от двете страни. Накрая се добавя коантрото и мидите се държат, докато алкохола се изпари.
 8. Мидите се връщат обратно в черупките и се поднасят с по 1 с.л. от ароматизирания зехтин.

  WordPress Recipe Plugin by ReciPress