Какво е млечно телешко месо всъщност?
У нас терминологията за телешкото месо не е особено точна. По принцип телешко е правилно да се рече месото от телета до около 9 месечна възраст, които са сукали до шестия-седмия месец.
В България обаче това се нарича млечно телешко (телешко от сукалчета). Млечните телета са на възраст 3-4 месеца и реално са били само на млечен режим. Месото е изключително крехко, приготвя се бързо, за разлика от старото и младото говеждо месо. У нас масово на младото говеждо месо (от 10 до 24 месеца телета) се казва телешко, което не е особено правилно. Не навсякъде продават млечно телешко месо, аз лично го намерих във Вашата месарница. За тази рецепта с млечно телешко използвах котлети.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Телешко на тиган със задушен спанак
Крехко телешко в уок с моркови и лук
Pin It
Млечно телешко с грахово пюре

От 11/19/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 2 порции
Какво е млечно телешко месо всъщност? У нас терминологията за телешкото …
Необходими продукти
- 600-700 грама телешки котлети млечно телешко
- 400 грама грах замразен
- 150 мл прясно мляко
- черен пипер на вкус
- 2 ч.ч. зеленчуков бульон
- 2-3 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- няколко стръка копър по желание
- сол на вкус
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. сос Уорчестър
Приготвяне
- Котлетите от млечно телешко се посоляват леко и се обтриват със смес от соев сос (1 с.л.) и сос Уорчестър(1 с.л.). Поръсват се с черен пипер.
- Запичат се в тавичка с незалепващо покритие, в която на дъното е добавено малко вода. Покриват се с фолио и се пекат около 35-40 минути във фурна на 180 градуса (предварително загрята).
- През това време в загрятите масло и зехтин се задушава нарязания на дребно чесън и размразения предварително грах. Добавя се сол и черен пипер.
- Грахът се залива със зеленчуковия бульон и се оставя на котлона докато течността се изпари.
- След това грахът се пасира като се добавя прясното мляко.
- Ястието се поднася докато телешките котлети са топли.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!