Може да се сещате, че Петя ми отправи приятелско предизвикателство и един от въпросите, които ми зададе беше свързан с книгите, които чета. Та както стана ясно, една от книгите е “Сестри Палавееви” на Алек Попов. Макар тематиката да е далеч от кулинарията, готвенето и кулинарните рецепти, той казва нещо, което абсолютно подкрепям – „Някои неща не бива да се оставят за после. И шоколадът е едно от тях“. Това изречение ме накара да захвърля книгата и да се отправя към кухнята. Дойде време за шоколад! Много шоколад!
Ето как, ако обичате шоколадовите сладкиши и изкушение, можете да си направите този особено шоколадов десерт. Продуктите са за 1 торта с размер 18 см (диаметър).
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Десерт с шоколад и крем сирене Филаделфия
Лешниково-шоколадов фъдж с ром
Най-шоколадовият сладкиш

От 08/12/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 1 торта с диаметър 18 см
Може да се сещате, че Петя ми отправи приятелско предизвикателство и един …
Необходими продукти
- 2/3 ч.ч. брашно
- 250 грама шоколад 200 грама за пълнежа и 50 грама за блата
- 5 с.л. какао Jordani
- 60 мл вода гореща
- 3 с.л. кисело мляко
- 3 с.л. прясно мляко
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 2/3 ч.ч. захар
- 1 пакетче масло половината - за пълнежа и другата половина за блата
- 1 яйце Хармоника
- 170 грама сметана за разбиване
- 100 грама филирани бадеми
Приготвяне
- 50 грама от шоколада (по възможност тъмен, 60 %), заедно с какаото се разбъркват с горещата вода. Прибавят се прясното мляко и киселото мляко при непрекъснато бъркане.
- В отделен съд брашното и содата се пресяват и се добавя към тях солта.
- Яйцето се разбива, заедно със захарта и на тънка струйка се прибавя разтопеното 1/2 пакетче масло.
- Трите смеси се смесват и се объркват съвсем внимателно като се добавят около 30 грама филирани бадеми (не бъркайте прекалено много, за да стане сладкишът максимално пухкав).
- Получената смес се разделя на 2 и от нея се изпичат 2 блата (по 18 см диаметър). Предварително намаслете тавичката за печене и я поръсете с брашно или използвайте хартия за печене. Блатовете се пекат между 20 и 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
- След като блатовете се изпекат се оставят за около 10-15 минути в тавата, за да се охладят и чак тогава се изваждат и се оставят да доизстинат върху решетка.
- Шоколадът (250 грама) се разтопява на водна баня, като се добавя по малко от останалото масло (1/2 пакетче - около 65 грама). След това се прибавя сметаната и се разбърква добре. Оставя се кремът за няколко часа в хладилник. След това се разбива с миксер за около 5 минути.
- Блатовете се слепват с крема и тортата отгоре се намазва с останалия крем и се поръсва с филираните бадеми.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!