Natalia_Borisova_frenski_makaroni

Наталия е магистър-фармацевт по образование, но от 8 години работи като медицински представител във фармацевтична фирма. Освен, че обича работата си, знаех и за друго нещо, което обича да прави през свободното си време – да танцува народни хора. Точно в залата за народни танци се запознах с нея и не подозирах за страстта й към кулинарията, сладкарството и в частност френските макарони.

Кога за пръв път се запали по сладкарството?

По сладкарството се запалих след едно мое пътуване до Англия ,където бях на гости на приятелка. Бях преживяла две тежки загуби на любими за мен хора-смъртта на майка ми и раздяла с приятеля ми и излизането ми извън България беше начин да се откъсна за малко от нещата. Един ден времето беше много лошо  и решихме да направим мъфини. Така започна всичко с тези мъфини. Когато се прибрах в България започнах почти всяка седмица да правя нещо сладко.

Защо избра френски макарони, а не френски кроасани, например?

По повод макароните… пак беше свързано с пътуване. Този път  до Париж. Аз обожавам да пътувам и пътувам много. И така разхождайки се по  уличките  на Париж естествено една от забележителностите бях френските сладкарници, които са така изящно подредени, че не можеш да откъснеш очи от тях с минути. Това, което обаче привличаше най-много вниманието ми бяха едни разноцветни кръгли сладки наречени макарони.

Първо името винаги съм свързвала с друг вид макарони. Френските макарони бяха като бижута в очите ми. Привлечена бях и от цената им-бяха доста скъпи, а след като ги опитах обаче бях още по-впечатлена – уникално вкусни.

След като се завърнах от пътуването постоянно мислех за тези макарони- беше като любов от пръв поглед. Започнах да търся рецепти за правенето им и си набавих необходимите материали.

Междувременно се бях запознала с едно момиче – Хриси, която прави уникални торти и я помолих да опитаме заедно да ги направим, за да не унищожа продуктите. Навсякъде по статиите, които бях чела се казваше,че правенето на макарони е „висш пилотаж“. И така направихме първия опит и той беше изключително сполучлив. След това правихме още няколко пъти, включително и за рождения ми ден. Правенето на сладки неща ми дава възможност да зарадвам приятелите си и роднините си с нещо направено лично от мен, в което съм вложила изключителна любов.

Каква е тайната на добрите френски макарони?

При макароните има няколко важни неща. Първо всички съдове да са идеално сухи, задължително всичко се измерва с електронна везна. При правенето на макарони не могат да се използват мерки на око Белтъците се отделят 2 дни преди приготвянето на макароните, за да могат да се втечнят. Разбъркването става по метода folding – т.е сместа се разбърква внимателно с шпатула. Бадемовото брашно и пудрата захарта се пресяват.

От кого си се учила на магьосничество в кухнята?

Имах невероятна майка, която ме учеше да готвя още от малка. Благодаря на Господ, че имах такава всеотдайна и грижовна майка. Други учители са моите баби, които бяха царици в кухнята – месеха питки, правеха уникални баници и най-вече любимите ми ореховки.

Освен френските макарони, имаш ли други кулинарни страсти?

Освен макароните,друга страст са ми свещите-правя и  ръчно изработени свещи.

След работилничката за коледни френски макарони, планираш ли подобни инициативи скоро?

Освен уоркшопите за макарони правя и уоркшопи за свещи. От около 2 месеца поддържам и страница във фейсбук – Работилница за приложни вълшебства. Идеята ми беше да започна да правя уоркшопи освен за свещи и други като кулинарни например. Напоследък следя какви уоркшопи се правят и никъде не се предлагаше уоркшоп за макарони и така реших да организираме първият такъв заедно с моята приятелка Хриси. Първият мина перфeктно, вторият уоркшоп беше доста интересен – участниците видяха какво не трябва да се прави, т.е ако направят конкретна грешка какъв ще е резултатът. Интересът към правенето на макарони е доста голям и това  ни провокира да направим уоркшоп  пак след известно време.

Любимата ти рецепта за Коледа?

Нямам любима коледна рецепта, но обожавам да меся коледната питка с късмети.

Ако ви е харесало интервюто с Наталия и информацията за френските макарони, можете да харесате нашата фен страница във Фейсбук.

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *