Има десетки начини да приготвите ориз. Впечатленията ми са, че най-често се готви ориз на фурна. Но аз днес реших без да включвам фурната да приготвя ориз с бекон. Приготвям ориза в тенджерата, като първо запържвам съвсем леко нарязания на кубчета бекон и добавям след това спанака.
По този начин използвам сезонните зеленинки, а в същото време и месоядните в къщи са щастливи. За повече вкус добавям една препълнена лъжица доматено пюре – концентрат (продават го в миниатюрни консерви в големите хранително вериги). Ако нямате гъсто доматено пюре, можете да го замените с лютеница, например.
Вярвам, че за целта ястието най-добре би се получило с ориз от сорта арборио, но за съжаление нямах в къщи и пробвах с бял перлен ориз и се получи добре.
Вижте още:
Свински гърди ма фурна с ориз и спанак
Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове
Пълнени калмари с ориз и спанак
Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItОриз със спанак и бекон

От 04/08/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 3 порции
Има десетки начини да приготвите ориз. Впечатленията ми са, че най-често …
Необходими продукти
- 130-150 грама ориз
- 200 грама бекон нарязан на кубчета
- 100 грама спанак измит и нарязан на ситно или замразен спанак на кубчета
- 1-2 с.л. доматено пюре гъсто, концентрат
- 1 ч.л. чесън на гранули
- 1 ч.л. чубрица
- 1 щипка кайенски пипер
- черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л. джоджен
- 1/2 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- 2 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон
Приготвяне
- Беконът, нарязан на кубчета се слага в нагрят съд с незалепващо покритие. Така той се запържва в собствената си мазнина. По желание можете да добавите предварително 1 с.л. зехтин
- След като беконът придобие приятен загар, се добавя спанака, черния пипер, кайенския пипер, солта.
- След това се прибавя ориза, останалите подправки и се залива със зеленчуковия бульон.
- След като бульонът заври, силата на огъня се намалява, така че оризът да къкри.
- Оставя се докато цялата течност се абсорбира. При необходимост се добавя още бульон или вода.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!