Последния един месец го прекарахме на морето – отрази ни се страхотно и на тримата. Тези дни минаха под знака на гмуркаческите ми преживявания, а също и на новото ми откритие – кокосова вода Koh Libre. Попаднах на нея случайно на път за морето, в една бензиностанция на OMV. Исках нещо свежо, различно от просто вода.

Всъщност кокосова вода бях опитвала и преди – в Дубай и в Шри Ланка. Пазя страхотни спомени от тези моменти. На медения ни месец с Деан къпахме слонове и ги четкахме с кора от кокосов орех (всичко от кокосовия орех влиза в употреба в Азия). 🙂

sri-lanka-2

 

 

 

 

 

 

В Шри Ланка се разхождахме из местен пазар за плодове и зеленчуци и продавачът разряза кокосовите ни орехи буквално на земята – на стъпалата до сергията си, а ние с Деан ги изпихме на екс.

sri-lanka-3

 

 

 

 

 

 

 

sri-lanka1

 

 

 

 

 

 

Напоследък доста се говори за кокосовите продукти и множеството ползи, които носят на организма. Убедена съм  в свойства на кокосовия орех като цяло и дори в десертите на бебето ни слагам по малко кокосово масло. Но сякаш повече чета за кокосовото масло, а водата, струва ми се, все още не е достатъчно позната у нас. Странно, тъй като тя, подобно на маслото от кокос, се оказва „бомба“ от полезности.

Става въпрос за сокa, който се намира във вътрешността на младите, неузрелите кокосови орехи (да не се бърка с кокосово мляко – то се извлича от вече узрели кокоси).

Ето какво прочетох за кокосовата вода…

Кокосовата вода е с високо съдържание на фибри, витамини В1, В3, В5, В6, С и Е, както и различни минерали като калий, натрий, калций, желязо, магнезий, фосфор, селен и цинк, а също и незаменими аминокиселини. Изключително хидратираща е, не съдържа мазнини и холестерол, спомага за регулиране на метаболизма и отслабване (32 ккал/100 мл.). Забавя стареенето на кожата, подсилва костите и зъбите. Кокосовата вода засилва имунитета, изключително полезна е за спортисти, бременни жени и деца, а съдържащата се в нея лауринова киселина е важна съставка на майчиното мляко.

Специфично за вкуса на кокосовата вода е, че винаги варира в зависимост от сорт, растеж, климат и т.н. Аз лично харесах тази, заради една идея по-сладкия й вкус. Като бонус: има я в два варианта – с парченца плод и без. И двата са страхотни, особено изстудени! Следващият път мисля да сложа резен лайм, струва ми се че ще се получи добре. Разгледайте това, което се предлага у нас, опитайте и изберете тази кокосова вода, която е най- близо до вкуса Ви.

Лятото започна чудесно, мисля и така да продължи! Имаме още 3 дни на морето и още гмуркания преди да стана сертифициран гмуркач!

1image (3)

 

 

 

 

 

 

Влизам във водата и от мен наздраве с кокосова вода и свежо лято!

 

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *