Както знаете на Никудлен се яде риба. И не просто каква да е, а по традиция никулденски шаран. За това ви предлагам тази рецепта за пълнен шаран. В плънката съм сложила орехи, лук, домати, морков, подправки.
Има противоречиви вярвания по отношение на почистването на люспите на никулднеския шаран. Едното поверие твърди, че ако падне люспа на земята, докато се чисти шаранът за Никулден – не е на добро. В същото време според друго суеверие шарана по Никулденски трябва да се приготви с люспите, за да има пари в дома.
Аз лично предпочетох да го изчистя все пак. Получи се уникално вкусен!
Пълнен шаран по Никулденски

От 12/06/2012
Публикувано на :Както знаете на Никудлен се яде риба. И не просто каква да е, а по традиция …
Необходими продукти
- 1 малък шаран около 1,250 грама
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 ч.ч. орехи изчистени
- 350 грама домати от консерва, отцедени
- 1 ч.л. магданоз
- 1 ч.л. копър по желание
- сол морска, на вкус
- черен пипер на вкус
- 2 с.л. олио
Приготвяне
- В загрятото олио се запържват лука и моркова.
- След като омекнат се добавят доматите и се разбърква добре. Прибавят се солта и подправките.
- След като плънката се сгъсти се прибавят и орехите.
- Почистеният шаран се измива и се осолява. (Аз лично използвам морска сол в този случай)
- Шаранът се напълва с плънката и се зашива с бял конец (ако успеете можете да използвате клечки за зъби). При мен не се получи.
- Останалата плънка се слага в тавата до шарана.
- Пече се на 190 градуса в предварително нагряна фурна около 50-60 минути.
- Накрая шаранът се разрязва на парчета и се поднася с плънка.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!