Едно от любимите ми ястия от детството! Пълнени чушки! В Шумен му казват пълнен пипер, но дали е чушки, пипер, пиперки… няма да влизам в този спор. Ясно е така или иначе за каква вкусотия става въпрос.
У нас винаги пълнените чушки са се поднасяли с кисело мляко (подобно на мусаката, дроб сърмата). Вие поднесете чушките както предпочитате.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Пикантна паста с пилешко и червена чушка
Pin ItПълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

От 09/11/2013
Публикувано на :Едно от любимите ми ястия от детството! Пълнени чушки! В Шумен му казват …
Необходими продукти
- 7-8 едри чушки червени
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 ч.ч. ориз
- 400-500 грама кайма
- черен пипер на вкус
- 1 с.л. ронена чубрица
- 2 с.л. магданоз нарязан на ситно
- сол на вкус
- 3 с.л. олио
- няколко капки оцет
Приготвяне
- Нарязаните на ситно лук и морков се задушават в сгорещеното олио.
- Добавя се каймата и черния пипер. Може да я разбърквате с домакинска тел, за да стане на трохи,
- Плънката се осолява, добавя се ориза и подправките. Разбърква се и се добавя 1 1/2 ч.ч вода.
- Котлонът се намалява и се оставя да къкри до полуготовност.
- Чушките се избушват, осоляват се от вътрешната страна леко и се слагат по няколко капки оцет.
- Чушките се пълнят с плънката и на няколко места се набучват с игла.
- Пълнените чушки се нареждат в тава и се поливат с подсолена вода (до половината на чушките).
- Чушките се пекат около 40 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
kak s tel za gotvene?? gnusno mi se struva…
Става въпрос за тел, с която разбивате яйца. Аз не виждам нищо гнусно в това…
Аз честно казано също не разбрах веднага какво точно значи тел за готвене. Според мен с тел се мият засъхналите мръсни тенджери, а другото е бъркалка за яйца. Явно във всеки край на България има различни наименования… Защо сте толкова груба, Евгения?
Да, именно! Бъркалка за яйца!