Влюбих се в патладжаните, докато учих в Италия. Начинът, по който италианците и турците приготвят патладжан е ненадминат. Аз обаче правя едно намигване към българската кухня и пълня патладжаните с кайма. През последните два месеца комбинирах на 2 пъти патладжани с кайма – патладжани с кайма и ементал и кюфтета на фурна с патладжан, като и двете се харесаха много у дома. Поредното ми предложение е за рецепта за пълнени патладжани с кайма и зеленчуци.
В плънката могат да се комбинират различни зеленчуци според сезона и наличностите в хладилника ви 🙂
Pin ItПълнени патладжани със зеленчуци и кайма Recipe

От 06/02/2015
Публикувано на :Влюбих се в патладжаните, докато учих в Италия. Начинът, по който …
Необходими продукти
- 3 средно големи патладжана
- 300 грама кайма смес
- 1 зелена чушка
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 1 глава лук
- 2-3 скулидки чесън
- 1/2 тиквичка по желание
- 2-3 с.л. олио
- магданоз
- кимион прясно смлян
- черен пипер прясно смлян
- 1 к.ч. доматено пюре
- сол
- 100 грама кашкавал
Приготвяне
- Патладжаните се издълбават с помощта на нож и лъжица. Посоляват се и се оставят около 10 минути, ако има някакъв горчив сок да излезе, макар повечето сортове, които се предлагат у нас последните години да не са горчиви.
- Патладжаните се нареждат в намаслена тавичка и се запичат около 15 минути на 18о градуса.
- През това време в загрято олио се слагат нарязаните на ситно лук и чесън. След като омекнат, се добавя каймата. След 1 минута се прибавят нарязаните на ситно зеленчуци + част от вътрешността на патладжана. Разбърква се добре. Добавя се сол.
- Накрая се прибавят доматеното пюре и подправките и се бърка докато сместа стане гъста.
- После патладжаните се пълнят с плънката и по желание се поръсват с настърган кашкавал.
- Запичат се около 30-40 минути на 180-190 градуса.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Да, определено ще се получи. Аз често използвам сходни плънки при пълнененто на тиквички и патладжани – просто в единия случай използваш вътрешността на патладжан, а в другия – на тиквичката. Успех!