palneni_patladjani_sas_zelenchuzi_i_kaima

Влюбих се в патладжаните, докато учих в Италия. Начинът, по който италианците и турците приготвят патладжан е ненадминат. Аз обаче правя едно намигване към българската кухня и пълня патладжаните с кайма. През последните два месеца комбинирах на 2 пъти патладжани с кайма – патладжани с кайма и ементал и кюфтета на фурна с патладжан, като и двете се харесаха много у дома. Поредното ми предложение е за рецепта за пълнени патладжани с кайма и зеленчуци.

В плънката могат да се комбинират различни зеленчуци според сезона и наличностите в хладилника ви 🙂

Pin It

Пълнени патладжани със зеленчуци и кайма Recipe

palneni_patladjani_sas_zelenchuzi_i_kaima

От sheytanova Публикувано на : 06/02/2015

    Влюбих се в патладжаните, докато учих в Италия. Начинът, по който …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Патладжаните се издълбават с помощта на нож и лъжица. Посоляват се и се оставят около 10 минути, ако има някакъв горчив сок да излезе, макар повечето сортове, които се предлагат у нас последните години да не са горчиви.
    2. Патладжаните се нареждат в намаслена тавичка и се запичат около 15 минути на 18о градуса.
    3. През това време в загрято олио се слагат нарязаните на ситно лук и чесън. След като омекнат, се добавя каймата. След 1 минута се прибавят нарязаните на ситно зеленчуци + част от вътрешността на патладжана. Разбърква се добре. Добавя се сол.
    4. Накрая се прибавят доматеното пюре и подправките и се бърка докато сместа стане гъста.
    5. После патладжаните се пълнят с плънката и по желание се поръсват с настърган кашкавал.
      patladjani_palneni_planka
    6. Запичат се около 30-40 минути на 180-190 градуса.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress

      1 отговор
      1. sheytanova
        sheytanova says:

        Да, определено ще се получи. Аз често използвам сходни плънки при пълнененто на тиквички и патладжани – просто в единия случай използваш вътрешността на патладжан, а в другия – на тиквичката. Успех!

        Отговор

      Напиши коментар

      Want to join the discussion?
      Feel free to contribute!

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *