Ако се питате как да приготвя африкански сом – отговорът е лесен – пържен. 🙂 Това е възможно най-стандартният и класически начин за приготвяне на африкански сом. Особено когато става въпрос за котлети. Ако търсите рецепта за филе от африкански сом, може би е добра идея да погледните и рецептата ми за маринован африкански сом на фурна, африкански сом с орехи и зеленчуци и африкански сом със сметана и боровинки.
Как да приготвя африкански сом – пържен?
Необходими продукти:
1 кг африкански сом (котлети) – това са около 6-7-8 котлета в зависимост от дебелината, на която са нарязани
2 с.л. бяло брашно
2 с.л. галета
половин ч.л. черен пипер (аз предпочитам едро смлян, но все пак е въпрос на вкус)
1 ч.л. червен пипер
сол
олио – за пърженето
Как да изпържа африканския сом?
Смесете всички съставки за овалването заедно – брашното, галетата, черния пипер, червения пипер и солта.
Разбъркайте добре. Оваляйте всеки котлет добре в сместта.
Запържете в добре сгорещено олио до златисто от двете страни всеки котлет, като обръщате африканския сом с щипка.
Поднесете рибата с любимата ви гарнитура. Аз сервирах рибата със салата. Можете да овкусите пържената риба с лимонов сок или просто поднесете резени лимон и оставете на всеки да реши как я предпочита. Аз лично в случая я хапнах без лимон по две причини. Първо – рибката имаше много приятна хрупкава коричка от панировката и лимонът би ми я омекотил, а не исках. А втората причина е, че салатата беше с дресинг, в който имаше прясно изцеден лимонов сок, който даваше лека киселинност. И така нямах необходимост от лимон на африканския сом.
Малки хитринки:
Ако поднасяте рибата на възрастни, които обичат люто можете към описаната смес по-горе да сложите и малко ситно смлян лют червен пипер. Така освен приятен загар на рибката ще получите и пикантност.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg