Комбинацията от сирена можете да оставите на вашето въображение. Аз направих тази паста спонтанно, след като синът ми пожела паста със сирена за вечеря и в този смисъл използвах видовете сирена, които имах в момента в хладилника – а именно – пармезан, моцарела, маон и топено сирене. Със сирене маон бях приготвяла няколко дни по-рано аспержи с хамон и маон и самото испанско сирене го бях купила от иберийската седмица на Лидл.
За мен единственото задължително сирене при приготвяне на паста са пармезанът или грана паданото и оттам нататък – всичко е вариация.
Сваряването на пастата винаги трябва да е според указанията на опаковката. Някои видове паста се сваряват за 6-7 минути, докато на други са им необходими 12 минути. За мен е важно пастата да не бъде разварена, а – ал денте – както я правят италианците. Да я усещате леко да лепне по зъбите, когато я отхапите. Пастата се вари в много вода, в която се добавя сол.
Необходими продукти:
400 грама суха паста
100 грама маон
50 грама пармезан (или грана падано) настърган
50 грама топено сирене
1 топка моцарела
200 мл сметана за готвене
Начин на приготвяне:
Пармезанът, сиренето маон и моцарелата се настъргват, а топеното сирене се нарзязва на кубчета.
Пастата се сварява според указанията на опаковката в подсолена вряла вода. Сметаната се загрява и пастата се отцежда и прехвърля в тенджерата със сметаната. Добавят се сирената и се разбърква добре докато сирената се разтопят.
Пастата се поднася топла.
Малки хитринки – опитайте соса със сирената и преценете дали има необходимост от сол. В зависимост какви сирена подберете – може пастата с 4 сирена да има необходимост от още сол – или не.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg