патешки-бутчета-със-зеле-и-ябълки-в-гювеч

Днес ви предлагам една рецепта с любимото ми патешко в комбинация с кисело зеле. Ястието е по-различно от традиционата рецепта за патешко с кисело зеле, основно заради ябълките и натрошената суха чушка тук.

Ако и вие като мен сте фенове на патешкото – погледнете и другите рецепти с патешко, които приготвих този месец – патешко с ориз и пълнена патица с кореноплодни.

Необходими продукти за патешките бутчета със зели и ябълки:

Една кисела зелка

4 порции патешко месо

2-3 супени лъжици патешка мас

1 глава лук

1 суха червена чушка

2-3 скилидки чесън

1 ябълка

Черен пипер смлян – на вкус

1 с.л. Червен пипер

Сол за посоляване на месото

2 -3 броя Дафинов лист.

Начин на приготвяне на патешко с кисело зеле и ябълки:

Киселото зеле се нарязва. Лукът и чесънът се почистват и също се нарязват на ситно. Сухата червена чушка се натрошава като се премахват семената. Аз използвах готова натрошена сушена червена чушка, която купих от Вашата месарница. Преди да се сложи, ябълката се обелва и се нарязва на кубчета. В подходящ съд се загрява пачата мас и леко се задушават лукът и чесънът. Слага се зелето и се обърква заедно с червения пипер, черния пипер и натрошената чушка и дафиновия лист. Добавя нарязаната ябълка.

Всичко се задушава докато се изпари течността от зелето. След това се слага в глинен гювеч.

Отгоре се нареждат посолените патешки бутчета.

Поставя се капакът и яденето се слага в студена фурна о се включва на 200 градуса фурна. След 30 минути се намаляват градусите до 160. Патешкото с кисело зеле се пече до готовност около 1,5 часа в моя случай. Ако искаме да се запече повече отгоре, към края може да махнем капака на гювеча.

патешко-със-зеле

Воала!

патешки-бутчета-със-зеле-и-ябълки-в-гювеч

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg