Много домакини избягват заешкото по ред причини, като основната е че смятат, че ще стане сухо като го изпекат. Ако заекът е див, наистина е необходима по-специфична обработка на месото, мариноване предварително (обикновено около една нощ), но зайците, които продават в месарниците не са толкова махнати и се приготвят лесно, а в същото време стават изключително сочни и крехки. Предлагам ви да приготвим печен заек с бира на фурна. Течността (бирата в случая), ще задуши заешкото месо и то ще стане приятно сочно.
Аз лично смятам, че бирата си върви добре с картофите, за това „мятам“ и някой друг картоф към заека във фурната.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Заешко на скара – изпитана рецепта
Заешко със сини сливи и гъби шийтаке
Pin ItПечен заек с бира на фурна

От 05/19/2014
Публикувано на :Много домакини избягват заешкото по ред причини, като основната е че …
Необходими продукти
- 1 заек
- 1 кг картофи
- 3 моркова
- 2 с.л. зехтин ( + още 2 за намазване на месото)
- 2 с.л. соев сос Кикоман
- 2 с.л. пчелен мед
- 2-3 скилидки чесън
- 1 с.л. сушени зеленчуци
- 1 ч.ч. бира
- сол на вкус
Приготвяне
- 2 с.л. зехтин се смества с меда и соевия сос. След като заекът е осолен се намазва с тази смес.
- На дъното на тавичката се слагат картофите, морковите, сушените зеленчуци, чесъна, сол и бирата. Полива се със струйка зехтин. Отгоре се слага заекът и се покрива с фолио.
- Пече се 40-45 минути на 180 градуса в предварително загряна фурна. При необходимост се добавя вода на дъното.
- След това фурната се намаля за 160 градуса и се оставя за още около 40 минути. След това се маха фолиото и ястието се запича.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Рецептата е уникална!Изпробвах я,но допуснах малка,незначителна грешка,която искам да споделя с всеки,който иска да я пробва.В никакъв случай не ползвайте пресни картофи-пускат много вода въпреки,че не сложих и капка такава.
Втората ми препоръка,която не сте длъжни да спазвате е да не запичате месото без фолио,остава много по-сочно и крехко.Но това е въпрос на предпочитание.Да ви е сладко!