Благовещение е едно от най-големите тайнства на църквата и празник на всички християни православни, католици, протестанти. Празнува се на 25 март. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че ще бъде осенена от Свети Дух и ще роди Спасителя на човешкия род.

Този ден наричан още „Благовец“ през миналия век е празнуван като Деня на майката, отслужвани са литургии, песнопения, сказки.

Какво се яде на Благовещение

Празникът се свързва с началото на пролетта и затова на този ден се яде „нещо зелено“ – лапад, коприва, спанак. Омесва се пита, намазва се с мед и се раздава на близки и съседи. Благовещение се пада по време на Великденските пости и на трапезата трябва да има постни гозби, но се разрешава и риба.

На Благовец се яде лучник или се замесва хляб с формата на змия. Смята се, че на този ден излизат змиите, гущерите и самодивите и идват ластовичките. Според народния фолклор на този „благ ден“ отровите губят своята сила и болката е по слаба и затова дупчат ушите на момиченцата и им слагат обици. На Благовец пчеларите отварят кошерите, за да е по-сладък меда.

Имен ден имат Благовест, Блага, Благой, Добрин, Добри.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *