Има много бабини съвети как да се свари най-хубавата боб яхния. Най-успешни обаче за мен са рецептите за боб яхния, където бобът се вари дълго време на тих огън. По този начин люспата на боба увира добре и не е жилава и неприятна.
Онзи ден на пазарчето до нас една жена попита продавачката на боб дали има такъв боб, на който люспата му увирала бързо. Възрастната жена си помисли, че става въпрос за белен боб и прати купувачката да ходи да търси белен боб на Женския пазар.
Така де, тайната на хубавата бобена яхния за мен е варенето. На второ място слагам и подправките, без които бобът е нищо. На първо място това е джодженът, после червения пипер, чубрицата, черния пипер и всичко останало. Аз обаче понякога се изхитрявам и слагам от сушените подправки и зеленчуци на мама и се получава страхотен резултат – в тях има от всичко по малко.
По желание можете да сгъстите боб яхнията с брашно, но в тази рецепта аз я сгъстявам като смачквам няколко лъжици боб с помощта на вилица и после го връщам обратно в тенджерата 🙂
Вижте още:
Белен боб с индийски подправки
Мини фритати с пилешко и червен боб
Свински джолан с прясно зеле и боб
Червен боб с кафе и бърбън на фурна
Pin ItПостна боб яхния

От 11/29/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 4 порции
Има много бабини съвети как да се свари най-хубавата боб яхния. …
Необходими продукти
- 1 1/2 ч.ч. боб зрял
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 чушка червена
- 3 с.л. доматено пюре или 1 настърган домат
- 2-3 с.л. олио
- 1 с.л. джоджен
- 1 с.л. чубрица
- 1 с.л. черен пипер
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Приготвяне
- Бобът се накисва за една нощ. Отцежда се, водата се изхвърля.
- Слага се в студена вода и се оставя да заври на котлона. Оставя се да ври около 10 минути, след което водата се изхвърля.
- Отново се добавяме студена вода и го оставяме да ври на слаб огън. Някои повтарят тази процедура - аз изхвърлям водата само веднъж.
- Бобът се оставя да къкри около 2-3 часа, след което се добавя олио, моркова, чушката, лука.
- Накрая се добавят подправките, солта, доматеното пюре.
- Оставя се още около час, за да се сварят зеленчуците.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Да споделя и моя опит: когато варя боба в първата вода – препенвам. След това изплаквам с топла вода и втората вода винаги е топла. Нея също сменям с топла вода, в която варя боба. Подправките добавям в началото – червен пипер, риган, босилек, чубрица и задължително девисил. Вместо кромид лук ползвам праз (винаги, когато намирам на пазара), който отделно кавърдисвам (1-2 с.л. олио с 1 до 3 с.л. вода) с 1-2 скилидки чесън и настърган морков. В боба нарязвам печена червена чушка и накрая настърган домат. Солта добавям след като изключа котлона.