Не искам да навлизам в спора мусаката към коя кухня принадлежи – българската, гръцката, турската… Всяка държава си я преписва. Не знам защо си мисля, че все пак мусаката е гръцко ястие, но това всъщност няма никакво значение. По-важното е, че мусаката в различните и разновидности – с картофи, патладжани, тиквички, с телешка кайма, свинска, със или без бешамел е божествена.
Пробвала съм истинска гръцка мусака в Солун – беше направена от филета патладжан, с телешка кайма и бешамел. У нас като че ли като се каже мусака хората разбират нарязаните на кубчета картофи с кайма (най-често смес) и отгоре заливката е с яйце и кисело мляко. В Турция пък съм я опитвала с агнешка кайма.
Сега забравяме за месата и ви предлагам една рецепта за постна мусака с два вида тиквички – жълти и зелени и картофи.
Ще използвам както вече разбрахте и жълти, и зелени тиквички. Някой ще си каже – абе, все тиквички, но истината е, че вкусът им се различава.
Постна мусака с жълти и зелени тиквички Recipe

От 06/10/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 5-6 Servings
- Подготовка: 15 минути
- Приготвяне : 50 минути
- Готово след: 1 час 5 минути
Не искам да навлизам в спора мусаката към коя кухня принадлежи - …
Необходими продукти
- 3 жълти тиквички
- 2 зелени тиквички
- 4 средно големи картофа
- 1 глава лук
- 1/2 връзка копър
- черен пипер прясно смлян
- сол
- 4 яйца за заливката
- 1 кофичка кисело мляко за заливката
- 2 с.л. зехтин
- 1-2 с.л. брашно по желание
Приготвяне
- Зеленчуците се нарязват на кубчета с равна големина и се осоляват.
- Задушават се леко в зехтин. Добавя се прясно смления черен пипер.
- След като зеленчуците поомекнат се прибавя нарязаният на дребно пресен копър.
- Преместват се в тавичка за печене. Пекат се около 40 минути.
- Не е необходимо да се добавя никаква вода, тъй като тиквичките пускат предостатъчно сос.
- Яйцата се разбиват добре; добавя се киселото мляко и малко сол. По желание може 1-2 с.л. брашно.
- Сместа се излива върху тиквичките с картофи.
- Разпределя се равномерно навсякъде, така че да "запечата" мусаката.
- Пече се до готовност.
- Сервира се на големи парчета. Можете да полеете с кисело мляко с чесън и копър.
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Beginner
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!