В сезона на патладжаните логично е да приготвим и една рецепта с патладжани. Турската кухня дава много добри идеи как това да се случи. И за това в комбинацията днес ви предлагам да използваме и бамя, която се използва доста повече в страни от Близкия Изток, където знаят определено как да приготвят патладжан. Разликата е, че в нашата рецепта за предястие с патладжани и бамя ще използваме свинска кайма, което няма как да се случи в турската или арабската кухня. За сметка на това можете спокойно да замените свинската кайма с телешка например. Или пък а агнешка кайма. Резултатът би бил чудесен.
В София обаче е доста трудно да намерите агнешка кайма. Основната причина за това е, че в специализираните месарски магазини не искат да мелят агнешкото месо, защото след това трудно измиват машините и оставя дъхът на агнешкото. Преди време за кратко в Халите има щанд с месо, на който предлагаха само агнешко, телешко, шилешко месо, но вече го няма. Ако някой знае от къде може по всяко време да се намери агнешка кайма в София ще съм много щастлива да сподели като коментар тук или да ми пише. Благодаря предварително!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Галет със сирена, патладжан и сушени домати
Кюфтета на фурна с патладжани и домати
Патладжанени медальони с кайма и ементал
Pin It
Предястие с патладжани и бамя

От 08/16/2013
Публикувано на :- Брой / порции: 3-4 порции
В сезона на патладжаните логично е да приготвим и една рецепта с …
Необходими продукти
- 2 средно големи патладжана
- 150 грама кайма
- 1 консерва бамя 350 грама консерва, отцедена от водата
- 1 малка глава лук
- 1 дребен морков по желание
- 2-3 скилидки чесън
- 3-4 с.л. олио
- шарен пипер на вкус
- сол на вкус
- 1 ч.л. червен пипер в зехтин
Приготвяне
- В загряното олио се задушава лукът, след което се прибавя нарязания на дребно морков, патладжаните и черния пипер. Малко преди да се смесят с каймата, към зеленчуците се прибавя червеният пипер и се разбърква.
- В отделен съд се слага на дъното 1 с.л. олио и се помощта на домакинска тел каймата се прави "на трохи" като се запържва. Прибавят се доматите и се оставят да се редуцират.
- Всички продукти се смесват, като ястието се осолява и се добавя отцедената бамя. Оставя се на котлона за още 5-6 минути. Накрая се добавя счуканият чесън и се обърква.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!