Предлагам ви едно рибно предястие, което би допаднало на феновете на пушените и веяните риби. Можете да си направите заготовките по-отрано и в последния момент да добавите само крастваицата (за да не пусне вода), да объркате и да поднесете. Макар да не съм опитвала си представям, че би изглеждало добре и на препечена филийка хляб – да го поднесете като брускета! Опитайте! Експериментирайте с различни подправки за риба – можете да сложите малко розмарин, мащерка, пипер меланж…
Необходими продукти за предястието с веяна скумрия
1 веяна скумрия (около 150 грама)
1 краставица
5-6 мариновани сушени домата
20 грама каперси в зехттин
3 стръка копър
1 с.л. див лук накълцан + още за декорация
2 скилидки чесън
1 с.л. мед
1 ч.л. лимонов сок
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Веяната скумрия се обезкостява и се нарязва на ситно. Добавя се черния пипер и лимоновия сок. Прибавят се нарязаните на ситно мариновани сушени домати, накълцаните каперси, пресованият чесън, наситненият див чесън, копърът.
Накрая се нарязва на малки кубчета краставицата и се прибавя към сместта. Продуктите се смесват добре.
Предястието от веяна скумрия се поднася в чиния, като се оформя с помощта на ринг. Декорира се с див лук. Поднесете с любимото ви питие!