Сега е сезонът на черниците. „Какво е черница?“ – запита детето на една позната, което живее в чужбина и знаеше за фермите за крокодили, но не беше чувало за черници. Черниците са много интересен плод, който няма да намерите по рафтовете на нито един магазин, но го има в почти всеки български селски двор. От името се подразбира, че черниците имат черен цвят. Има и бели плодове – казват им белвици. Плодът на черницата е продълговат и покрит със ситни семенца. От черницата може да се прави сладко, вино, сок. Черницата е част от букета от плодове при домашното боле, за което ще говорим по-нататък.
Черницата е богата на витамини и захари, минерали. Плодовете на черницата се използват широко в народната медицина. В традиционната медицина има много медикаменти, в състава на които има екстрати от черница.

как да купя криптовалута
Искам да споделя една рецепта от пожълтялата тетрадка с рецепти, която пази майка ми. Тази рецепта се предава през годините в нашето семейство от лелята на баща ми (лелка Данча), която беше аптекарка във Варна. Казваше, че я приготвят в аптеката. Имало е и такива времена, когато много от лекарствата се приготвяха в аптеката. 🙂

Става дума за черничев сироп или Sir Mororum полезен при афти, очни и сърдечни заболявания, както е записано е тетрадката. Това наистина беше лекарството, с което лекувах афтите при децата.

Черничев сироп или сироп Sir Mororum

Добре узрели, измити, чисти и отцедени черници се слагат в стъклен съд. Така престояват 4-5 дена на хладно, завити с чиста надупчена хартия. От време на време съдът се разклаща. Започва ферментация и е много важно, тя да не прекъсне. По време на ферментацията трябва да мирише приятно. Прецежда се през 4-5 ката марля. Сокът се утаява и пак се прецежда през друга марля. 600 мл от сока се сваряват с 900 гр захар на ключ за 1-2 минути. Топлият сироп се налива в чист, сух съд, измит и със спирт. Държи се в добре затворен съд в хладилник. Може да престои 3-4 години.
Може да се разрежда и да се пие като сок.
Любопитното е, че листата на черничевото дърво са основната храна на червеите на копринената буба. Дървесината е много здрава и се използва в мебелостроенето и за бурета.

Снимка: bb-team.org

Вижте още:

Черешово мохито

Ободряваща напитка с ягоди

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
1 отговор
  1. Зара
    Зара says:

    С нетъпрение очаквам рецептата за болето (ако е същото, за което си мисля – добавяне на всякакви сезонни плодове в един голям съд и те ферментират).

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *