Ето една рецепта за сладко от зелени орехчета, по която майка ми приготвя сладкото.

Необходими продукти за сладкото от орехчета

100 орехчета

1кг захар

2 чаени лъжички лимонтозу – една при беленето и една при варенето

0,5 л вода

Начин на приготвяне на сладкото от орехчета

Избират се сто на брой еднакви орехчета преди да започнат да се образуват ядките.

Зелената кора се обелва желателно с ръкавици, защото много цапат ръцете и се измиват трудно. Слагат се веднага в съд с вода, в която има една чаена лъжичка лимонтозу, за да не потъмняват. Орехчетата се възваряват на котлона и веднага водата се изхвърля. За по-удобно се използва гевгир.

Orehcheta_za_sladko

Веднага се поставят под течаща вода.

Това се повтаря 4-5 пъти. Така се премахва горчивината на орехчетата. Последната вода трябва да не е кафява. Добре е да се прецени какви съдове да се използват и къде да се изхвърля водата защото орехчетата много боядисват. Възварява се захарта с половин литър вода за около 5 минути. Слагат се орехчетата и се варят.

Piana_zeleni_orehcheta

Образувалата се пяна по време на варенето се отпенва.

varene_na_sladko_ot_orecheta

Орехчетата се варят докато от сиропа се образува капка без да се оттича върху суха порцеланова чиния.

sladko_ot_orehcheta_kapka

Другият показател, че сладкото е готово е образуването на „сапунени“ мехурчета в целия съд. Две -три минути преди отнемане от огъня се поръсва една чаена лъжичка лимонтозу и се разбърква. Ако след отнемането от огъня има пяна, съда се разклаща леко. Така пяната се събира в средата и лесно се обира. Не е желателно да има пяна, защото сладкото се озахарява. Сладкото престоява не по-вече от 2-3 минути и се разлива в затоплени бурканчета. Запечатват се и обръщат с капачката надолу.

sladko_ot_orehcheta_recepta

Ако сладкото е сполучливо не е необходимо заваряване.

burkancheta_sladko_ot_orehcheta

Вижте още:

Сироп от черници

Пана кота със смокини

Панирани банани със сок от боровиннки

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

1 отговор
  1. стоян локмаджиев
    стоян локмаджиев says:

    Извинявам се много, но защо всичките коментари под рецептата са на английски – а това за мен е много важно. Разочарован съм.

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на стоян локмаджиев Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *