Ресторант Рубаят е едно от заведенията в София, които с ръка на сърцето бих препоръчала. Бях чувала много суперлативи за ресторанта, но предната вечер с приятели си изкарахме наистина чудесно.

На първо място ресторант „Рубаят“ е на особено привлекателно място – в идеалния център на София – в сградата на НДК. Няма как да се объркате. Винаги има наоколо къде да паркирате – вярно зона е, а паркингите наоколо са платени, но решение има. В интерес на истината аз не бих повторила грешката да отида в Рубаят с кола втори път. Вината са страхотни, а цените им са меко казано атрактивни. Ако никога не сте пили приятно вино за 10 лева бутилката в заведение в София – Рубаят е вашето място. На пръв поглед звучи странно, но е истина – повярвайте!

Кухнята е чудесна, меко казано съм впечатлена. Менюто ми идва една идея дълго, аз бих намалила разнообразието, но пък истината е, че има по нещо за всеки вкус – както по-класически предложения от българската кухня, така и „по-засукани“ ястия с отпратки към Средиземноморието, Италия, Франция.

Опитахме маслинова паста и тарин от гъши дроб за предястие, които бяха поднесени с пълнозърнести хлебчета.  А след това заложих на салата „Рубаят“.  И от трите съм много доволна. Маслиновата паста си личеше, че е правена на място. Навярно единствената ми забележка беше, че можеше да има малко повече зехтин в нея (или поне аз така я обичам). Но пък червения босилек и украсата от чипс от червено цвекло и дивия лук компенсираха липсата на зехтина. 🙂

Maslinova_pasta

Таринът от гъши дроб беше превъзходно съчетан със сладкото от смокини и свежи ягоди, поднесен с прясна мента.

terin_ot_gashi_drob

Салатата „Рубаят“ беше особено свежа, а морските дарове успешно се комбинираха с нарязаните зелени маслини и каперсите.

salata_rubaiyat

За основно опитахме няколко различни меса. Аз лично заложих на обезкостено френско петленце, което беше поднесено по особено атрактивен начин и се оказа изключително крехко и сочно. Картофеното пюре и ароматът на билки го допълваха добре.

obezkosteno_frensko_petle

Деан като един истински ценител на свинското заложи на свинският джолан – той хареса месото, а аз украсата от сушения патладжан 🙂

svinski_djolan

Свинското бонфиле с ароматът на трюфел също е добро попадение, навярно само беше мъничко сухо.

svinsko_bonfile

Не на последно място каретата бяха особено крехки, навярно заради специалната марината или заради печенето на плоча.

svinski-kareta

Но да се върнем на вината – разнообразна винена листа на изумително ниски цени на фона на останалите заведения в София. Опитахме две купажни вина първото купаж от каберне совиньон, мерло и сира на Ludus, 2011 беше добро. Но второто отново бленд – мерло, каберне совиньон и краменер – Trilogy, 2011 ме впечатли още повече. Значително по-ароматно, богато и плътно. Препоръчвам!

vino_ludus_rubaiyat  vino_triology_rybaiyat

Същото важи и за ракията. Например отлежала ракия „Тера Антика“ – 7 годишна – 1 лев за 50 грама 🙂 13 годишна ракия „Хан Крум“ – 2 лв за 50 гр.

Десертът беше „черешката на тортата“. Макар традиционно да налитам на шоколадовите изкушения, този път шоколадовото суфле не ме привлече и заложих на ананасово брюле, което карамелизираха с горелка пред мен, Обожавам звука „пук“, който издава карамелената коричка на брюлето, когато се чукне с лъжичката 🙂 Вече обичам и парченца ананас в брюлето! До предната вечер не знаех, че е така 🙂

ananasov_cheesecake

Аз като цяло не съм любител на лимоновите десерти и на лимоните като цяло, но презентацията на другия десерт – лимоновия кейк с бял шоколад ме изненада приятно.

limonov_cheesecake

Обикновено няма заведение, в което всичко да е 100% перфектно, както и тук. Издразних се, че не можахме да платим с карта накрая и това, че в дамската тоалетна беше свършила тоалетната хартия, но като цяло експириънсът беше много добър. Това са единствените ми забележки.

Бих препоръчала горещо ресторант „Рубаят“. Атмосферата е приятна в ресторанта – допада ми стила, който е изчистен, ненатрапчив, а вярвам, че ще е още по-приятно, ако на лайв сцената действително има изпълнител. Ще се пробва!

Не на последно място обслужването в ресторанта беше на високо ниво. Похвално!

Към ресторанта има и магазин за вино и алкохол, както и някои избрани книги от издателство Сиела. Това е първото ми впечатление от Рубаят в София. Със сигурност скоро ще отида пак!

Всъщност ресторант Рубаят в София е част от верига ресторанти, но е единствен в София. Има ресторанти Рубаят в Бургас, Пловдив и Варна.

Ето контакти на ресторанта:

Ресторант Рубаят – София

адрес: НДК, вход А5 (до пилоните)

сайт: http://rubaiyat.bg

За резервации: +359886-722-224

Вижте още заведения в София:

Ракия бар Ракета

Турски ресторант „Аферим“

Ла скара

1 отговор
  1. Мария
    Мария says:

    Здравейте,

    Предоставеният номер за контакт не е коректен и от поне 7 години не е ресторант Рубаят.
    Моля да го махнете.
    Поздрави,
    Мария

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *