рецепта-роган-джош

Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.

Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.

Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.

Малки хитринки:

Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето как се прави роган джош:

Роган джош с агнешко месо

рецепта-роган-джош

От sheytanova Публикувано на : 04/16/2020

    Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Сложете нарязания стар лук, скилидките чесън и обеления джинджифил в блендер с 3-4 с.л. вода и пасирайте до получаване на гладка паста.
    2. Сложете олиото и гхито в тенджера, загрейте ги добре и запържете хапките месо на няколко пъти. Целта е да се получи пържете, а не варене на месото, затова е важно да се направи не наведнъж. Извадете всички парчета агнешко месо в чинийка.
    3. Сложете кардамона, дафиновия лист, карамфила в същата мазнина, за да пуснат ароматите си. Разбърквайте, за да не загорят.
    4. Прибавете пасираната в блендера паста от лука, джинджифила, чесъна и разбърквайте около 2-3 минути. Когато се сгъсти и смени цвета си леко, прибавете останалите подправки - кайенския пипер, червения пипер, куркумата, черния пипер и сол. Бъркайте около 30 секунди.
    5. Върнете в тенджерата парчетата агнешко и сосчето, което месото е пуснало, докато е било в чинията. Добавете 250 мл пасирани домати от консерва и оставете ястието да заври. След това намалете котлона и го оставете да къкри около час или до готовност на месото. При необходимост прибавете малко вода, но имайте предвид, че сосът трябва да е гъст.
    6. На всеки 10 минути разбърквайте ястието. При последното разбърквате добавете гарам масалата. Прибавете заквасената сметана, разбърквайте, оставете още 5 минути ястието на котлона и сервирайте с пресен, кориандър, ако имате у дома.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress

      0 отговори

      Напиши коментар

      Want to join the discussion?
      Feel free to contribute!

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *