Зелевите сарми са едно от най-типичните ястия за зимата. Най ми допадат, когато ги приготвя с листа от кисело зеле, но можете да пробвате и с прясно зеле. В този случай само трябва да обработите зелето предварително като да попарите листата.
По отношение каква кайма да използваме за зелеви сарми – класиката си е да се сложи телешка кайма на сармите, но в този случай стават по-сухи. За сметка на това и по-диетични. Аз лично предпочитам кайма смес – телешка и свинска.
Подправките за сарми са черен пипер, червен пипер и аз добавям по малко кимион (ако не харесвате тази подправка, можете да я пропуснете). Някои им слагат канела, но на мен канелата ми допада повече за постните лозови сарми. По желание можете да ги поръсите с нарязан на ситно пресен магданоз.
Ето как се правят зелеви сарми…
Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItЗелеви сарми с кисело зеле

От 01/06/2013
Публикувано на :Зелевите сарми са едно от най-типичните ястия за зимата. Най ми допадат, …
Необходими продукти
- листа кисело зеле от 1-2 зелки
- 500 грама кайма смес
- 2/3 ч.ч. ориз
- 100 грама праз нарязан на ситно
- 5-6 с.л. олио
- черен пипер на вкус
- кимион по желание
- 1 ч.л. червен пипер
Приготвяне
- Празът се задушава в сгорещеното олио. Като поомекне се прибавя ориза и черния пипер.
- Разбърква се и се долива 2 ч.ч. вода. Прибавят се солта и останалите подправки.
- Силата на огъня се намалява и се оставя докато оризът поеме цялата течност.
- След като изстине се прибавя каймата и се разбърква добре.
- Завиват се сърми, като се слага между 1 и 2, дори 3 с.л. от сместа, в зависимост колко големи са зелевите листа.
- На дъното на тенджерата се слагат зелеви листа и върху тях се нареждат сърмите. Най-отгоре се слага още 1 пласт зелеви листа.
- Добавя се вода, колкото да покрие сърмите.
- Сармите се захлупват с чиния, за да не се накъсат, когато водата заври. Покриват се с капак или фолио.
- Варят се около един час на умерен огън.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!