скариди-размразяване

Скаридите са морски дарове, които придават елегантен вид на всяко блюдо. Те са десетоноги плуващи водни обитатели, които доставят удоволствие на небцето на милиони почитатели поднесени по различен начин. На нашите пазари различни видове скариди се доставят от Северния Атлантически океан, крайбрежието на Тихия океан, Тайланд, Виетнам, Япония. Скариди има и в Черно море. Голяма чат от тях се развъждат във ферми. В зависимост от това как се отглеждат – във ферми или в свободно се определя и вкусът им. За предпочитане се дивите скариди, но тяхната цена е и по-висока. В света има около 300 вида и някои от тях се предлагат и на нашия пазар. Най-популярни от тях са кралските, тигровите, гренландските. Преди да ги сложим на трапезата първо трябва да направим правилния избор. Най-добре би било да се купят пресни скариди. Те се отличават по това, че нямат петна по тялото и имат лек мирис на солена вода. Пресните скаридите изглеждат свежи, полупрозрачни, с лъскава и твърда черупка. В сурово състояние имат различни цветове и са розово, зелено, кафяво, сиво. Старите скариди са сухи и месото е пожълтяло. Наличието на черни петна и мирис на амоняк е признак, че се развалят.
как да купя криптовалута

Как се бланшират скариди?

Скаридите могат да се почистват сурови, но бланшираните се почистват по-лесно. Ето начин за бланширане на пресни скариди. В тенджера наливаме вода, колкото да покрие скаридите, слагаме сол, черен пипер и дафинов лист и когато водата заври ги пускаме в нея. За да остане месото сочно и крехко трябва да спазим точно времето и да извадим с решетеста лъжица скаридите. За малките и средните е необходима само минута и половина след завирането им, а за по-големите до две минути и половина. Ако прекалим с времето, месото ще стане твърдо и сухо. Следващата стъпка е да се прекрати процеса на варене. Затова скаридите се изсипват в съд с лед, или се поставят под студена течаща вода. След топлинна обработка скаридите стават матово оранжеви до червени на цвят. Пресните скариди се съхраняват един или най-много два дена във хладилника и се изваждат от него непосредствено преди ползване. Продават се и бланширани скариди. Изборът на замразени скариди може да е по-удачен. Те се предлагат с черупки и изчистени.

Как се чистят скариди?

При почистване се губи около 20% от теглото им.

Скаридата се хваща с едната ръка за главата, а с другата за тялото и се извива главата. Та лесно се маха главата, освен ако не приготвяте скаридите с главата. След това се премахват люспите като се надига някое от крачетата. Обикновено се оставя последната люспа с опашката за по елегантно хващане при похапване. Ако е необходимо за блюдото се премахва чрез внимателно разпукване, за да не се наруши целостта на месото. С върха на остър нож се разцепва леко гърба на скаридата и се отстранява почти невидимата жилка. Почистените скариди са готови за изпълнение по рецепта.

Съхранение на скариди

Замразените скариди се съхраняват във фризер най-много три месеца. Те се размразяват в студена вода, което е правило за всички морски дарове. Размразяват се дотолкова, че само да се отделят една от друга. Повторно или неправилно замразяване ще превърне скаридите в каша и консумирането им е изключително опасно от натравяне. Пресни или замразени, скаридите на стайна темпераура губят своите вкусови и хранителни качества. Съхраняват се в хладилник, фризер или в лед. В хладилника се слагат в най-студеното отделение във фолио или хартиена торбичка, а не в полиетиленова. Преди почистване скаридите трябва да са охладени, най-добре в лед.

Как се готвят скариди?

Скаридите са любим деликатес на много почитатели на изисканите блюда. Скаридите могат да се сервират като предястие, към ориз в ризото, салати, супи. Те могат да бъдат поднесени също така варени, задушени, пържени или на скара и са чудесно допълнение към паста. А защо не на шишчета или към коктейли с майонеза, доматен сос, сметана и подправен по вкус. Успешен вариант е комбинацията на скариди с Хенеси, както и тази норвежка салата със скариди. Разгледайте още зелени салати със скариди и скариди с броколи и чери.

Скаридите си партнират чудесно с противоположни вкусове и аромати – ванилия, люто, цитрус и чесън. Чудесно допълнение към тези чудни морски дарове е лимонът.

Скариди – защо са полезни?

Дивите скариди имат чудесен вкус и са много здравословни. Те съдържат много протеини, омега мазнини, минерали и витамини. Когато купуваме скариди трябва да проучим от къде са доставени – от ферми или са диви. Ползите и вредите от консумацията на скариди, зависи от количеството. Не трябва да се злоупотребява със скариди, както с всички други храни. Скариди не се препоръчват за храна на малки деца.

Любопитен факт. Скаридата богомолка е едно от най-интересните същества, които обитават морското дъно. Тя е “облечена” пъстро като клоун и различава дванадесет цвята. Невероятно красивата богомолката причаква жертвите си скрита в пясъка и ги превръща в свое угощение. Но това не пречи на японците да я поднасят като деликатес и правят от нея суши.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg