chereshovo_mohito

Оригиналната рецепта за мохито включва 5 съставки – мента, бял ром, пудра захар, лайм и газирана вода. В моята рецепта за черешово мохито пак запазвам броя на ингридиентите, но премахвам лайма и на негово място слагам череши. Вместо обикновена газирана вода използвах Devin Fresh ягода и гуава – за още по-плодов аромат на напитката.

 

Получи се особено освежаващо!

chereshovo_smuti_s_menta

Четири лета подред докато карах бакалавърската си програма, ходех в САЩ по програмата Work and Travel! Най-приключенските ми лета, които съм имала до момента. Беше вълнуващо, невероятно преживяване… нови хора, обиколки и разходки не само из Щатите, ами и до Хавайските острови, Пуерто Рико, Мексико, Чили, Бразилия, Япония, Тайланд, къде ли не! Once in a lifetime experience!

Храната в Щатите меко казано не ми допадаше. Разбира се, изключение правеха барбекютата в къщата на шефа ни (който после се превърна в мой изключително добър приятел).

barbeque

Вкусът на зеленчуците, плодовете ми беше леко гумен, коренно различен от този, на българските. Качествените, органичните (колко бяха органични не съм сигурна) продукти бяха в пъти по-скъпи, не бяха по джоба на всеки, а и не навсякъде се продаваха.

Имаше обаче едно заведение на крайбрежната улица (Boardwalk – а ) в Seaside Heights в Ню Джърси, съвсем близо до мястото където работех и там мустакати мексиканци правиха най-вълшебните смутита на света! Имаше смутита с вкус на банан и горски плодове; имаше с ягоди, имаше и с какви ли не плодове…

Сега се замислям колко ли чак толкова хубави са били тези смутита… Може и да са ми се сторили божествени, защото с мексиканците вече си бяхме станали приятели. Постоянно се смеехме с тях, те подвикваха постоянно „мамасита“ на момичетата, опитваха се да ни омайват с пържени картофи, захарен памук и лимонада. Ох, и за тази лимонада трябва да ви разкажа.

Навярно пък причината да се влюбя в тия смутита се крие в непоносимите жеги, особено едното лято, когато едва стояхме на работните си места, а смутитата бяха най-разхлаждащото възможно нещо…

Та аз се опитах да се сетя какво се слагаше в смутитата и да експериментирам вкъщи. Спомням си слагаха нещо като гъст йогурт, който аз замених със заквасена сметана и ето какво се получи:

 

 

Pin It
minestrone_con_stelle

Минестронето е гъста зеленчукова супа, която приготвят италианците. Това, което различава рецептата за минестроне от останалите зеленчукови супи по света е, че в Италия прибавят паста или (по-рядко) ориз в супата.

Изключително популярна е както през лятото, така и през зимата, когато на Ботуша имат нужда от повече витамини и топлина през студентите дни.

В моята рецепта за минестроне използвах паста с формата на миниатюрни звездички (stelle). Вие използвайте всякаква дребна паста, която имате под ръка.

Може да промените състава на зеленчуците в рецептата за минестроне и да подберете различни според сезона. Само трябва да спазвате правилото – колкото повече, толкова повече. Разнообразието от зеленчуци ще направи минестронето ви още по-богато на вкусове, цветове и аромати.

Pin It

Размечтах се за Франция вчера, за аромата на прясно изпечена франзела идващ от миниатюрните пекарни в пресечките на Шанз-Елизе. За Париж – един от най-романтичните градове, с вековни традиции е кулинарията.

Дали това, че французите правят най-добрите парфюми в света е повлияло и на факта, че правят едни от най-ароматните хлябове и тестени изделия, които съм опитвала някога?

Ах, тази франзели (или още се наричат багети)! Можете да намерите изключително малки франзели – по 7-8 см. Французите ги хапват често за закуска с масло и различни сладка. Някои франзели, известни още като багети достигат до 80-100 см. Когато ги продават в пекарниците често ги срязват на две и така ги пъхват в хартиените пликове.

Чесновата багета с подправки прекрасно се съчетава с различни зеленчукови крем супи. Може да сервирате хрупкавите резенчета вместо кротони или препечени филийки.

Харесайте страницата ни във фесйсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.