vita_baniza_s_morkovi_i_stafidi

Днес времето далеч не е пролетно. Една приятелка във Фейсбук дори се чудеше защо си е преподредила гардероба с пролетни дрехи след като навън си е за дебело яке.

В такива дни се сещам, че и студеното време си има своя чар. Да вземем Коледа – с ароматния коледен хляб, щруделите с ябълки, сушени плодове и канела, греяното вино.

Исках да пресъздам тази уютно атмосфера в кухнята и приготвих една баница с моркови, като добавих канела, какао, индийско орехче и стафиди, та да ми заухае на Коледа.

 

Pin It
sarza_pileshki

В много държави по света пилешките дреболии не са на почит. Още повече, те просто се изхвърлят и на никой не му минава през ум какви вкусотии могат да се приготвят от тях.

Изумена останах когато преди няколко години посетих Бразилия. Във всеки ресторант и заведение, което посетих се предлагаха пилешки сърчичца – най-често нанизани на шишче и запечени или просто „хвърлени“ на грила. Поднасят ги всяко набучено на клечка за зъби. Отгоре крилцата бяха посипани с пикантни подправки.

Жалко, че по него време нямах идеята да правя блог и снимките на храна бяха по-скоро по изключение, сега можех да ви ги покажа, но за това пък имам много снимки от Рио де Жанейро и сега ще ви споделя една, с пожелание поне веднъж да отидете до там.

Rio_de_Janeiro

Сега запретвам ръкави да ви покажа пилешки сърца по селски, а скоро и по Бразилски!

Pin It
kareta_po_shumenski_varhu_djidji_papa

Днес, 11 май, е празникът на Шумен и по тази причина реших да приготвя карета по шуменски върху джиджи папа. Рецептата е изключителна популярна в шуменския регион и карета по шуменски се предлагат почти във всяка механа или ресторант. Джиджи папа, бързам да уточня всъщност са пържени филии на „шуменски“. Хиляди са версиите за етимологията на „джиджи папа“, но честно казано, но може би единствената, която до някъде ми допада е, че „джиджи папа“ произхожда от името на готвачката на папата Джозефина, която приготвяла пържени филийки на папата – и от там – „джиджи папа“. Дали папата похапва пържени филии и дали му готвят жени, не мога да се ангажирам, но такава е легендата.

Между другото само преди няколко дни в блога ви разказвах за последното ми пътуване до Италия и как видях папата в неделя на балкона на площад Свети Петър.

Но да се върнем в Шумен и рецептата за карета по Шуменски. В Шумен (където съм родена) всъщност направих първите си кулинарни стъпки. Спомням си бях съвсем малка – може би втори, трети клас, когато майка ми ми подари първата кулинарна книга с посвещение 🙂 Ще я снимам и ще ви я покажа. Разбира се, карета по шуменски далеч не беше първото ми кулинарно произведение, но за сметка на това бях богиня на сандвичите 🙂 Сандвич с повече от 3-4 продукта за топинг си беше вече тежката артилерия. Класиката си беше сандвич с луканка и кашкавал. Смешно ви е, но луканка не се намираше току-така, а и се режеше трудно. А и хлябът не се продаваше нарязан, това също беше допълнително усилие 🙂

Ето и рецептата:

Pin It
spaghetti_s_magdanozeno_pesto_i_svinsko_file_na_lenti

Рецептата за спагети с магданозено песто се приготвя изключително бързо и е подходяща за всички онези случаи, когато искате да приготвите обяд или вечеря за бързо.

Разбира се, предварително трябва да имате приготвено магданозено песто или просто да купите едно бурканче песто дженовезе.

 

Pin It

Пукна пролетта и се опитвате да влезете в старите си пролетни поли, нали? Апетитните зимни гозби са си оказали влияние.

Ако искате да продължите да хапвате вкусно без да натоварвате стомаха си и да трупате килца – гответе тиквички.

Тиквичките са изключително ниско калорични, подобно на краставицата съдържат около 95% вода.

Предлагам ви една нискокалорична рецепта за пиле с тиквички на фурна с чеснов сос.

Ако сосът ви се вижда тежък или пък ще имате угризения след като го хапнете, по-добре полейте тиквичките само със сос от кисело мляко, пасиран чесън и копър. Също ще се получи вкусно!

 

Има различни видове руладини – в единия случай може да приготвите пилешки гърди нарязани на тънко и да ги навиете на руло с плънка от зеленчуци или сирена.

Аз обаче искам да ви покажа една рецепта за руладини, в които вместо пилешки гърди ще използваме мляно место (кайма смес – 40% телешко, 60% свинско).

 

Както навярно сте забелязали пастата ми е слабост във всичките и разновидности –  спагети, талиателе, пене, фарфале, лазаня, букатини.

За пръв път в блога ще ви представя една рецепта с пене ригате. Пене ригате са този вид паста – цилиндрична, скосена в двата края като моливчета. По-специфичното обаче е, че имат по протежението си вдлъбнати линии (от итал. rige), от където идва и „ригате“. Паста тип ригате е изключително подходяща за по-воднисти сосове, тъй като сосът може да проникне в тези вдлъбнати пространства.

По-кремообразните и по-гъсти сосове са изключително подходящи за паста, която не е ригате – напр. спагети, талиателе, класическото пене (без rige).

В моя случай можех да използвам и паста от типа на спагетите, тъй като сосът не беше от най редките, но пак се получи изключително вкусно. Пастата не стана нито суха, а точно както трябваше.

Ха, щях да забравя! Каквато и рецепта с паста да подготвяте не забравяйте – пастата трябва да бъде „ал денте“ – да не бъде разварена, а да оставя леко по зъба (от итал. al dente). Общо взето, за да я приготвите по тази начин трябва да я оставяте да ври около минута по-малко, отколкото пише на опаковката. Разбира се, най-сигурният начин е да я опитате.

Рецептата за пене ригате с гъби и бекон можете да я намерите отдолу:

 

Обожавам китайската кухня, макар да знам, че в никакъв случай не е от най-здравословните. След като бях в Китай, също ми се потвърдиха съмненията, че в нашите китайски ресторанти китайските ястия са изключително побългарени и вкусът доста адаптиран за българи.

Истински се запалих по китайската кухня обаче не в Китай, нито в България, а в Щатите, където един от най-вкусните ресторанти за fast food се оказа Panda Express – ресторант за бързо хранене с китайска храна. Да си оближеш клечките 🙂 Никога не съм яла толкова апетитно телешко с броколи – обиколих поне 5 ресторанта в София и се оказа, че никъде не се предлага телешко с броколи. Може би това е знак, че трябва да ви ги приготвя и покажа.

Но да се върнем към рецептата за оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове:

 

Една от емблематичните за Виена рецепти е виенският шницел. Когато отидете в Австрийската столица навсякъде ще ви сервират шницелът по Виенски с картофена салата.Какво ще се случи обаче, ако картофите бъдат част от шницела, ето какво – виенски шницел с картофи 🙂

Рецептата за виенските шницели с картофи е изключително икономична – необходими са ви не повече от 200-250 грама кайма.

Вижте още:

Свински шницел с картофи

Карета по шуменски върху джиджи папа

Свински карета с пармезанова коричка

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето и една класическа венецианска рецепта за най-общо казано ориз с грах. Някои биха казали, че това си е рецепта за ризото и биха имали право…

Различното на тази рецепта за ризи е бизи е, че тя се приготвя точно на днешния ден – 25 април във Венеция като се почита патрона на гарда – Сан Марко. Легендата разказва, че венецианци не са били свободни да приготвят ризи и бизи, когато пожелаят, а само в празничните дни, посочени от Доджа.

Ходила съм редица пъти във Венеция, но за съжаление само в идно малко закътано ресторантче съм виждала да се предлага ризи е бизи.

Venezia

За сметка на това местните често приготвят ризи е бизи.