Porketa

Рецептата за поркета е класическа италианска, приготвя се традиционно от свинско мазничко месо.

Виждала съм да сервират поркета със спаначено суфле, с броколи, но също и на сандвич. Аз в случая я сервирах с карамелизиран лук и зелена салата.

В интерес на истината разполагах със свинско месо в къщи, двоумях се как да го приготвя и макар, че беше без кожата, реших да направя покета. Малко побългарена поркета. Но съветвам ви, ако решите все пак да заложите на класическата рецепта за поркета, заложете на свинско с кожа.

Харесайте страницата ни в във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
blondie_sas_susheni_chereshi

Ако се чудите какво да занесете в офиса да почерпите – тази рецепта е вашата! Изключително лек и подходящ сладкиш за всеки вкус.

Рецептата за блонди е алтернатива на рецептите за браунис. Просто в този случай сладкишът става жълтеникав заради яйцата и белия шоколад, а при браунис – тъмно кафяв заради какаото и шоколада.

Докато живеех в Лос Анжелис, рецептите за браунис и рецептата за сладкиш с макадамия бяха сред първите, които научих.

Вижте още:

Мъфини с кюстендилски череши

Черешово мохито

Черешово смути с мента

Харесайте страницата на кулинарния ни блог във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Галет е дума, която се използва най-често във френската кухня, описваща плоски, кръгли хлябове. Рецептите за сладък галет може да ви напомни за американските пайове.

Ето една френска детска песничка за галета:

J’aime la galette  – Обичам галет!
Savez-vous comment ? – Знаеш ки как?
Quand elle est bien faite – Когато е направен добре
Avec du beurre dedans – С масло вътре!
Tralalala lalala lal

Тази песничка описва прекрасно какъв трябва да бъде галетът – с много масло.

Ето и още една рецепта за галет – този път със сушени плодове.

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ако все пак сте почитател на патладжаните пробвайте следните рецепти:

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Леща с патладжан по сръбски

Патладжан със сирене и нар

Патладжанени медальони с кайма и ементал

Патладжани с домати на фурна

Тази рецепта я видях в Щатите, където комбинацията пилешки крилца, бира и боулинг си е класика. Може би най-популярната рецепта за целта е „пилешки крилца бъфало“, но и рецептата, която ви предлагам е пикантна, макар не толкова, колкото „бъфало“-то.

 

Представям ви рецепта за торта „Къртичина“. Сигурно ще се зачудите защо точно къртичина, но, ако се загледата, ще видите, че тортата наподобява на изровено от къртица хълмче.

 

Един от най-популярните сосове за паста у нас е „болонезе“. Първоначално се комбинира с талиатели и лазаня, а в последните години също с фарфале, пенне, спагети и т.н.. Рецптата за спагети със свинско рагу и чери домати, която ви предлагам прилича много на болонския специалитет.

Основата на рагу-то в тази рецепта е също на основата на телешка и свинска кайма. Насладете й се!

 

Ето, че сме в преходния сезон между зимата и пролетта и по пазарите няма кой знае какъв избор от зеленчуци. И да има те са обикновено безвкусни и „гумени“. Морковите и белучката обаче се оказаха моето спасение.

Ето как ги комбинирах в тази рецепта за пилешко със соеви кълнове и карамелизирана белучка.

Вижте още рецепти с пилешко месо:

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Паста с пилешко и сметана

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със соев сос с гарнитура

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пилешки гърди в доматен сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Рецептата за цитрусовия тарт е изключително подходяща за всеки сезон от годината, тъй като портокали, лимони и грейпфрут могат да се намерят лесно почти целогодишно.

Много домакини съхраняват маслено тесто, било то солено или сладко в хладилника си с дни и така приготвянето на рецепта с подобен блат им спестява време.

Цитрусите можете да ги замените с плодове според сезона и да получите малинов, ягодов или черешов тарт.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg