чимен, сминдух

Градинският сминдух е бил познат на римляните и древните гърци под името градински чимен. В Египет се е използвал за балсамиране. Смята се, че родината му е Средиземноморието, сега се отглежда в Индия, Мароко, Египет. В България се среща предимно в североизточната част. Познат е под името фенугрик.

За какво се използва сминдух?

Сминдухът се използва както в кулинарията, така и като лечебно средство. Има приятен аромат. Използват се предимно семената от шушулките. Те са основна съставка и на кърито. У нас сминдухът е популярен като част от сместа „шарена сол“. Познат е и в други балкански страни. От листата на чимена се прави салата.

Сминдухът се съчетава добре с чубрица, риган, мащерка, магданоз. Аз лично изпекох хляб с броколи и го поднесох със сминдух. Широко се прилага при приготвяне на суджук, наденици, пастърма, месо, риба. Приема миризмата лесно, затова се съхранява отделно.

Защо е полезен сминдухът?

Сминдухът подобрява обмяната на веществата и снижава кръвната захар. Увеличава лактацията при майките-кърмачки. Помага при подагра, колики, рахит. Увеличава апетита и служи като афродизиак.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *