сомак

Сомакът (среща се и като сомак, и като сумак) е подправка с червеникаво-лилав цвят, която се използва широко в турската и близкоизточната кухня, например в египетската.

От къде да купя сомак?

И нас можете да го намерите най-вече в магазините за подправки и в арабските магазини около Женския пазар в София. Ако пътувате до Истанбул, задължително си купете сомак от Египетския пазар или другите безброй пазари за подправки.
как да купя криптовалута
Вкусът на сомака

Сомакът има силно изразен вкус на лимон, в много салата замества лимона.

За какво се използва сомак?

Арабската подправка сомак подхожда на салати, риба, ориз, морски дарове. Аз съм приготвяла и пилешко със сомак, както и направих от арабски питки – арабски чипс със сомак. В турската кухня се добавя при приготвяне на турско кюфте и при някои видове кебап. Някои арабски семейства добавят по малко заатар в рецептата за хумус.

Една почитателка на блога ми онзи ден ми писа и ми каза, че нейна приятелка туркиня приготвя картофена салата със сомак, лимонов сок и зехтин.

Аз ще ви предложа и един дресинг за салати със сомак – смесвате зехтин, сока от един лимон, малко смлян шарен пипер, сомак, 1-2 скилидка чесън (счукан) и 1 щипка захар.

Сомакът влиза и в състава на арабската подправка заатар, с която можете да приготвите хляб със заатар и пилешко със заатар.

Pin It
2 отговори
  • sheytanova
   sheytanova says:

   Здравей, Вики! Ето какво открих за сомака…
   Полезна ли е арабската подправка сомак или сумак…

   Сомакът (Сумакът) е бил познат още на Римските патриции. След обилните пиршества, те са предпочитали сумак, заради диуретичните му свойства. В Средния Изток е била позната кисела напитка от сумак за добро храносмилане и при стомашни проблеми. Някои източници посочват, че сумакът действа понижаващо при температура.

   Сумакът има леко кисел и стипчив плодов вкус. Киселият и стипчив вкус на сумака се дължи на танините и органичните киселини, които се съдържат в растението. В Сирия и Египет използват киселия вкус на сомака, за да варят плодовете до получаване на кисела течност. Тази есенция се използва подобно на нашия оцет или лимонов сок.
   Местните жители на Северна Америка правят от някои видове сумак питие – индианска лимонада. Използват също така някои части на растението-плодове, листа като допълнителна смес към тютюна за пушене.
   Това са ползите от сумака.
   В Северна Америка има разновидност на сумака –Rhus toxicodendron. Това е така нареченият „отровен бръшлян“, който причинява неприятни раздразнения при допир до кожата. Но това ще го оставим за коментар на хомеопатите. Надявам се да ти е полезен отговорът! Поздрави! Виолета

   Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *