Споделете вашата любима и евтина рецепта и можете да спечелите ваучер от 50 лв за Кауфланд и продукт за миене на съдове – Fairy. Вижте по-долу как:

Много по-лесно е да приготвиш атрактивно и апетитно ястие с много продукти и голям бюджет. Истината е обаче, че има и хиляди интересни и икономични рецепти. Ето един пример на Иван Звездев за кюфтета по странжански:

Споделете като коментар под тази статия любимата ви евтина и интересна рецепта, както и какъв седмичен бюджет отделяте за храна и можете да спечелите 5 ваучера по 50 лв за Кауфланд + препарат за съдове Fairy.

Играта продължава до 23:59 часа на 14.12.2015 година, когато на случаен принцип ще бъдат изтеглени 5-ма от участвалите. Победителите ще бъдат обявени на сайта Merudia.bg, а от Fairy ще разпратят наградите! Успех!

NB! След като коментирате под статията – коментарът ви няма да се публикува автоматично, а след одобрение на администратора! Това може да отнеме няколко часа!

Fairy - Key Visual 400x600  Fairy - Ivan Zvezdev

 

 

 

 

 

 

Ето и няколко снимки от съвместния уъркшоп на Иван Звездев и Fairy, на които готвачът даде ценни Коледни съвети, като например: „Когато стерилизираните краставички свършат – да не изхвърляме саламурата, а да я използваме за мариноване на свински пържоли“.

звездевзвездев-1звездев-2

И така… дойде ред да благодаря на всички, които участваха в играта на Fairy и да обявя победителите. А те са:

Венета Минкова

Георги Михайлов

Райна Георгиева

Елка Симеонова

Дари Вълчедръмска.

С печелившите ще се свържа на имейла, който са посочили при оставянето на коментара още днес за уточняване на детайлите за получаване на наградите! Честито!

26 отговори
  1. Ива Кирилова
    Ива Кирилова says:

    Отделяме около 150 лв седмични за храна! Ето и любимата ми рецепта – евтина и вкусна! Да ви е сладко:
    1 кг картофи
    250 г заквасена сметана
    100 г настърган кашкавал
    50 г масло или олио
    1 стрък пресен чесън
    копър, магданоз, черен пипер, вегета, чубрица
    Обелените и нарязани във форма по-желание картофи се сваряват. Сметаната и подправките се разбиват. С получения сос се поливат картофите. Поръсват се с настъргания кашкавал и бучици масло или олио. Пекат се 15 минути на 250 С или до получаване на червена хрупкава коричка

    Отговор
  2. Виктор Симеонов
    Виктор Симеонов says:

    Сумата която отделяме варира, но е приблизително около 200 лв. седмично ( 4 членно домакинство ), като това зависи и от говача, Аз или съпругата ми.
    Една от любимите ми рецепти ?
    1 бр. свинско краче ( може и повече, но нали идеята е да е по евтино , не че са много скъпи )
    500 гр. Боб
    2 бр. моркова
    1 глава лук
    1 ч.л. чубрица
    1 ч.л. джоджен
    1 ч.л. червен пипер
    1 домат ( или доматено пюре, зависи от сезона )
    Крачето се пърли ( аз лично го правя на туристическо газово котлонче, има хора който го правят със горелка за крем брюле т.е. който с каквото има под ръка ) докато цялото почернее, после под гореща течаща вода се зачиства или с нож или със метална гъба за почистване на загоряло. Бобът може да се накисне от предната вечер ( става по бързо ) или по класическия начин, слага ври заедно с крачето докато започне при изваждане с лъжица и подухване да се отделя обелката, добавя се солта, нарязаните лук, моркови и всички подправки, вари се докато уври бобът.
    Вкусът е неповторим поради наличието на печено свинско краче. Докато пишех рецептата страшно ми се дояде от въпросната гозба ?
    Да ви е сладко .

    Отговор
  3. Катя Вълчева
    Катя Вълчева says:

    Кекс

    състав:
    3 яйца
    3 кафени чаши захар
    2 кафени чаши олио
    2 чаени чаши брашно
    1 бакпулвер
    1 кафена чаша прясно мляко
    ванилия
    по желание: плод от изцедено сладко, кора от лимон, локум, орехи

    Приготовление:

    Яйцата и захарта се разбиват, след което се разбиват олиото и прясното мляко. Бакпулверът и ванилията се размесват с брашното. Прибавят се към предната смес.
    Изливат се в намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс.
    Пече се в умерена фурна за 40-45 минути.
    Вади се и се поръсва с пудра захар.

    Отговор
  4. Катя Вълчева
    Катя Вълчева says:

    Бюджетът на семейството ни за храна е около 130 лева седмично.

    Рецепта за задушено месо с гъби

    Състав:

    1 кг месо
    1/2 кг гъби
    1 кафена чаша олио
    1/2 пакетче краве масло
    1 с. л. брашно
    1 чаена чаша вино
    сол на вкус

    Приготовление:

    Месото се нарязва на едри парчета, осолява се и се оставя да престои за половин час. Слага се в намазнена с олио тавичка да се пече. Гъбите се нарязват, посоляват и задушават отделно с олиото и маслото, след което се добавят към месото. Добавяме към мазнината брашното, за да се запържи. Добавяме виното и водата и този хубав сос добавяме към месото и гъбите. Поставя се на котлона да заври и се поднася топло.

    Отговор
  5. Пенка Богоева
    Пенка Богоева says:

    Чийзкейк без печене

    2 бр. ванилия
    1 к. ч. пудра захар
    1 пак. краве масло
    1 пак. маслени бисквити
    1 буркан сладко от малини
    1 пак. желатин
    2 пак. сирене крема
    400 гр. заквасена сметана

    1. Натрошете бисквитите и смесете с мекото масло на трохи. Разстила се в намазана с масло форма.
    2. Оставя се в хладилник да стегне. В купа смесваме крема сиренето и пудрата захар и се разбива с миксер.
    3. Добавят се сметаната и ванилията и се разбърква още малко до гладка смес. Приготвя се желатина, накиснат със студена вода и се загрява в микровълновата.
    4. Желатинът се прибавя към крема, като се оставя малко и за покриване на кейка. Кремът се изсипва върху бисквитения блат и се оставя в хладилник за 3 часа.
    5. Приготвя се малинова смес от сладкото от малини и остатъка от желатина.
    6. Така получената смес се намазва върху крема и се оставя за още час да стегне.
    7. Вкусен десерт без печене!

    Отговор
  6. Пенка Богоева
    Пенка Богоева says:

    На седмица семейството отделя от семейния бюджет около 160 лева за храна.

    Отговор
  7. Десислава Петкова Ангелова
    Десислава Петкова Ангелова says:

    Гръцка мусака ни е любима и евтина рецепта.Два-три патладжана(зависи от големината на тавата)се нарязват на колелца,осоляват се исе оставят да им се махне горчиви сок.Картофите също на колелца, каймата на сплескани кюфтета,и доматите също на кръгчета.Всички продукти леко се изпържват,и се редят:картофи,домати,кайма,патладжани,завършва се с домати.Пече се на около 200градуса до готовност.Залива се със смес от 3-4 яйца и кофичка кисело мляко(може и прясно),отново се запича до златисто.По желание може да се настърже и кашкавал.

    За храна седмично даваме около 100лева.

    Отговор
  8. Ели
    Ели says:

    Отделяме около 100 лв седмично за храна.Ето и рецепта за оползотворяване на останалото месо от печено пиле на следващия ден.
    Пиле по аржентински
    1.Пилешко месо
    2. 3-4 глави лук
    3. 1 кофичка майонеза
    В йенска тавичка слагаме месото.Покриваме го с нарязания на кръгчета /по дебели/ лук .Сипваме молко водичка или бульон.Отгоре изсипваме майнезата и запичаме до приятен загар.

    Отговор
  9. Женя Терзиева
    Женя Терзиева says:

    Сумата която отделяме седмично е различна, но приблизително около 100- 150 лв. за двама души. Днес приготвих нещо като лазаня, но с макарони. Необходимите продукти са 1 пакет макарони (penne), 2 моркова, глава лук, консерва грах(малка), 1 с.л. доматен концентрат, кайма смес – 400гр и подправки по избор. За заливката приготвям сос бешамел от 60гр. масло, 2 с.л. брашно, 2ч.ч.прясно мляко и едно яйце, щипка сол. Макароните се сваряват в подсолена вода и се охлаждат, за да не се слепят. Лукът и морковите се задушават в малко мазнина и вода, като омекнат се добавя и граха, слага се и овкусената с подправки кайма да се позапържи, накрая супена лъжица доматен концентрат и щипка захар. Оставя се да покъкри на котлона. Дърпа се от огъня и в тава се смесва заедно с макароните и се разбърква добре. Приготвя се бешамеловият сос- гъст за заливка и се изсипва отгоре. Запича се във фурна за 20мин.
    Та това е доста евтина и вкусна рецепта.

    Отговор
  10. Владимир
    Владимир says:

    На мен една от любимите ми рецепти е приготвянето на поширани яйца.
    На котлона в съд сипваме малко вода с една супена лъжица оцет.Щом започнат да се отделят мехурчетата дръпваме съда на страна и завъртаме водата в едната посока.Предварително сме чукнали яйцата в чаша или нещо подобно.Изсипваме във водата от ниско и оставяме така на котлона да се забулят за 3-4 минути.След това ги изваждаме и потапяме в студена вода за да остане жълтъка мек.Вадим с решетъчна лъжица и оставяме да се отцедят.Овкусяваме с лютив червен или сладък пипер, чесън на прах, малко сиренце , сол и черен пипер.
    Слагаме върху предварително изпечени на тостер филийки и с върха на ножа срязваме жълтъка , за да се разтече . Приятен апетит

    Отговор
  11. Лилия Петрова
    Лилия Петрова says:

    АЗ живея със синът ми и на седмица отделяме по 80 лв за храна пазаруваме всеки петък в Кауфланд Хаджи Димитър .Пилешки бутчета с картофи на фурна ми е любимото ястие но не винаги мога да си го позволя затова Картови с подправки на фурна става също много вкусно.картофите се обелват измиват и се режат на по големи полумесеца подправят се с вегета чубрица чер пипер добавя се олио и масло и една чаша вода за печат се във фурната .може да се сервират със чеснов сос кисело мляко майонеза чесън и чер пипер.да ви е сладко

    Отговор
  12. Владимир
    Владимир says:

    Една от любимите ни рецепти която е лесна за приготвяне и е ефтина, е печена във фурна скумрия с горчица.
    За целта вземаме 2-3 скумрии от едрите.Измиваме и отстраняваме вътрешностите.Измиваме под течаща вода и остраняваме ципата под гръбначната кост.Осоляваме рибата отвън и отвътре и натриваме със сол на вкус, смлян черен пипер и малко кориандър.Престояват на студено не по малко от 2 ч.След това с остър нож отделяме филетата и ги натриваме с мека горчица и нарязан на ситно копър.Кожата на филетата я запазваме като рибните филета ги слагаме в тавата именно с кожата надолу.Рибните филета покриваме с парченца топено/пушено сирене, настърган кашкавал.Сипваме в тавата малко бяло вино, соев сос, още малко горчица.По желание добавяме пасиран чесън и нещо лютиво.
    Рибата печем първоначално на температура-200 градуса за около 10 мин след което намаляваме температурата на 160-170 градуса , за още 10 мин.Изключваме фурната и оставяме рибата 7-8 минути на остатъчната температура.Сервираме с леко охладено Розе или бяло вино според вкуса на консуматорите.Наздраве и добър апетит!

    Отговор
  13. Георги Михайлов
    Георги Михайлов says:

    Бюджетът на цялото ни домакинство е около 200 лв на седмица като варира в зависимост от кой месец на годината сме.
    Рецепта:
    Бърза баница с кайма и млечен сос

    Продукти за 4 порции:

    1 ч ч = 250 мл

    3 кори за баница

    200 г кайма

    1 средно голяма глава лук

    сол и черен пипер

    2 с л олио + още за намазване на корите и тавичката

    1 връзка нарязан магданоз и прясна мента

    1 с л доматена паста концентрат

    1 ч ч топла вода

    Продукти за соса:

    1 ч ч заквасена сметана или кисело мляко

    3-4 скилидки чесън

    2 с л масло

    1 ч л червен пипер

    сол и черен пипер

    Начин на приготвяне:

    Фурната загрейте на 180 С

    Каймата поставете в купа и добавете ситно нарязания лук и половината зелени подправки. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

    Разстелете корите за баница една върху друга. Поръсете с малко олио само горната кора. Разпределете суровата кайма в единият край на корите, по цялата им дължина. Навийте корите на ролка и я нарежете на 15 еднакви парчета.

    Наредете парчетата едно до друго в намазана с малко олио, кръгла огнеупорна тавичка (24см)
    Печете баницата 20-3о минути или до златисто.

    През това време в малка купичка сипете топлата вода и размийте в нея доматената паста. Добавете 2 с л олио и подправете със сол и черен пипер. Извадете баницата, залейте с доматеният сос и я върнете във фурната. Печете още 15 минути.

    Пригответе млечния сос като смесите сметаната с пресованият чесън. Подправете със сол и черен пипер.

    Маслото запържете за кратко с червения пипер

    Готовата баница поднесете полята с млечен сос и препържено масло, поръсена със ситно нарязани зелени подправки

    Отговор
  14. Елка Симеонова
    Елка Симеонова says:

    Здравейте, Мерудия! Отделяме между 100 и 150 лв. месечно, в зависимост дали пазаруваме в кварталния магазин или в хипермаркет.
    Иначе любимата ни супер бърза, лесна и икономична рецепта е крем супа от червена леща.

    500 гр. леща
    2 малки картофа
    1 средно голяма глава лук
    1\2 ч.ч. олио
    1 1\2 ч.л. кимион
    Сокът от половин лимон.
    Сол на вкус

    Понеже не обичаме запържено, слагаме лещата, ситно нарязаните картофи, лукът и олиото заедно. След като лещата е почти готова добавям солта, кимиона и лимоновия сок. Когато всичко е увряло пасирам. За разкош добавям по лъжичка заквасена сметана за всяка порция. Добър апетит!

    Отговор
  15. Ивка
    Ивка says:

    Prekrasen blog – pozdravleniya! Otdelyame mejdu 200 i 300 leva na sedmitsa zastoto sme golyamo semeystvo.Eftinite retsepti sa ni na pochit zastoto sme mnogo hora u nas.Mnogo chesto prigotviame spageti s domaten sos i otgore porasvame s kashkaval – svaryavat se spagetite.Kupuva se konserva domaten sos, pasira se i se polivat snego.Slaga se chubritsa, rigan, cheren piper i se razbarkwa na kotlona dokato se stopli sosat;porasva se s kashakavala i se podnasya.

    Отговор
  16. Ивелина Павлова
    Ивелина Павлова says:

    Здравейте – искам и аз да участвам в играта. Изразходвам около 50-60лв на седмица на човек за ядене.Рецептата която искам да споделя е лесна за приготвяне и много любима на всички у дома;
    Печено пиле върху картофи с бира
    Картофите се нарязват на едро; посоляват се и се поръсват с чер пипер.Пилето се срязва на 2 и се слага легнало въврху картофите.Добавя се дафинов лист и се слага 1 чаша бира, малко олио и малко водичка.Пече се с фольо.

    Отговор
  17. Райна Георгиева
    Райна Георгиева says:

    Бюджетът ни е около 100 лева на седмица – за мен и за сина ми.
    Ето и как да приготвите любимите ни кифлички
    1/2 кг брашно
    1 пакетче разтворима мая
    1 ч. ч. краве мляко
    9 с. л. олио
    2 яйца
    200 г сирене
    100 г краве масло
    по 1 ч. л. захар и сол
    Брашното се пресява в купа. Сухата мая се разтваря в затопленото прясно мляко и се сипва при брашното. Добавя се олиото, разбърква се, слагат се захарта и солта и се бърка до получаването на меко тесто.
    Сиренето се настъргва на едро и се смесва с разбитите на сняг белтъци. Тестото се разделя на две по-малки топки и се разточва на тънка кора, като за баница. Намазва се обилно с разтопеното масло. Разрязва се на 16 триъгълни парчета, във всяко се поставя от плънката и се завиват на рулца. Подреждат се в намаслена тава, отгоре се намазват с жълтък и се пекат в силно загрята до температура 200-220 градуса фурна до зачервяване.
    Добър апетит и успех на всички участници в играта.

    Отговор
  18. Иван
    Иван says:

    Prekrasna igra – bravo!
    Az harcha po 200-300 leva za qdene vseki mesets i gotvya nai-chesto evtinki nestitsa. Naprimer marinovam svisnko meso s podpravki-kimion,cheren piper,universalna podpravka,ostaviam za enda nost v hladilnika,Na drugia den dobavyam kartifi i zarzavat i peka s malko vodichka. Dano spechelya!

    Отговор
  19. Дари Вълчедръмска
    Дари Вълчедръмска says:

    Като домакиня от много години готвя всеки ден и бюджетът ни за храна варира всяка седмица, но в общи линии влизаме със съпруга ми в рамките на около 100-150 лева седмично. Ако имаме гости или близки ни посещават – сумата логично нараства.
    Ето и любимата ни икономична рецепта:
    Пиле с картофи и майонеза
    Пилешките гърди се нарязват на ленти, а картофите на дълги парчета. Осоляват се и се поръсват с бял пипер. 1 кутийка майонеза се разбива с миксер, като се добавя малко вода. Поливат се месото и картофите с майонезата. Пече се в умерена фурна до готовност.
    Да ви е сладко!

    Отговор
  20. Венета Минкова
    Венета Минкова says:

    Веган мъфини с банан (15 броя) – това е любимата ни съботна закуска на всички в къщи
    2 чаши бяло пълнозърнесто брашно
    1 чаена лъжичка бакпулвер
    1 чаена лъжичка сода за хляб
    1/2 чаена лъжичка сол
    1/4 чаена лъжичка канела на прах
    4 големи узрели банана (около 1 3/4 чаша пюре)
    3/4 чаша кафява захар
    1/4 чаша кокосово масло, разтопено и охладено
    1/2 чаша неподсладено ванилно бадемово мляко
    2 чаени лъжички чист екстракт от ванилия
    1 чаша боровинки (пресни или замразени)

    Инструкции:

    1. Загрейте фурната до 150 градуса. Наредете в тавата за мъфини хартийки и я оставете настрани.

    2. В средно голяма купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, и канелата.

    3. Обелете бананите и ги направете на каша с вилица. Поставете пюрето от банани в голяма купа. Добавете кафява захар, кокосово масло, бадемово мляко, и екстракт от ванилия. Разбъркайте, докато добре се смесят. Бавно разбъркайте с тях и сухите съставки. Разбъркайте, докато не се смесят. Внимателно добавете и боровинки.

    4. Попълнете хартиените формите за мъфини. Поръсете с кафява захар отгоре, за цвят. Пече се, докато клечката за зъби поставена в центъра на мъфина не излезе чиста – около 25 минути. След като изкарате от фурната ги оставете да се охладят. Трябва да останат покрити, при стайна температура.

    Отделяме около 300 лева на месец за пазаруване на храна

    Отговор
  21. Весела
    Весела says:

    Здравейте!
    Месечно отделям около 100/150 лв. за храна.
    Една от любимите ми рецепти са тиквички на грил(грил тиган).
    2-3 тиквички се режат на шайби около 1-1.5см.
    Прави се заливка с зехтин, босилек, чесън, копър, сол и др. подправки по желание.
    Тиквичките се пекат около 3-4 минути от 2те страни.
    Като се свалят тиквичките от грила/ грил тигана се намазват с заливката с четка.
    Стават супер.

    Отговор
  22. Милка Иванова
    Милка Иванова says:

    сега в зимният сезон добра рецепта е боб в гювеч – пробвайте!Успех!

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *