Искаше ми се да предам на свинското месо някаква плодова нотка и се зачудих какви са сезонните плодове сега в началото на зимата. Ябълки има много, дюли, тиква, цитруси. Приготвяла съм свинско с ябълки, но някак си по-различно си го представях този път. И воала – отворих вълшебото шкафче в кухнята и открих това, което ми трябваше – сушени кайсии. Те дадоха плодова сладост на цялото ястие и се получи много успешна комбинация.
Необходими продукти за свиснко със сушени кайсии:
1,2 кг обезькостен свински врат
15 сушени кайсии
2 малки глави стар лук (или една голяма)
черен пипер на вкус
сол на вкус
1 ч.л. бяло вино
2 с.л. олио
Начин на приготвяне на свиснко със сушени кайсии
Обезкостеният свински врат се нарязва на хапки и се разделя на 2. Първата част от хапките се запържват в сгорещеното олио и се изваждат в чиния. Запържва се и втората половина и се връщат първата партида с хапките, заедно с лука в съда за готвене.
Оставят се докато лукът омекне. Прибавят се солта и черният пипер. Когато лукът омекне се добавя бялото вино и ястието се оставя на къкри на слаб огън до готовност на месото. При необходимост се прибавя малко зеленчуков бульон.
След като месото е сготвено се добавят разполовените на 2 кайсии и се оставя ястието за още около 10 минути на котлона.
Добър апетит!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg