Преди няколко дни спонтанно решихме с Деан да вечеряме рано. Много рано (към 5 часа следобед). И двамата имахме ангажименти по-късно и нямаше да имаме време за късна вечеря. И двамата бяхме леко гладни.
Предложих да отидем на индийски ресторант. Мислех си, че той ще отклони предложението ми, тъй като той има нетърпимост към някои от индийските масали. Даже и щипка от тях да сложа в някое ястие, той го усеща още с отварянето на вратата и прави кисела гримаса.
За мое учудване той се съгласи и най-близкия ресторант до нас беше Тадж Махал. Не бях ходила там от няколко години. Като студентка първата и втората година си правехме женски вечери с мои приятелки и ходехме на ресторанти с различна кухня. Имах приятни спомени от индийския ресторант в центъра, асоциирах го с люта храна и чушките в менюто, които показваха степента на пикантност на ястието (1 чушка люто, 2 чушки доста люто, 3 чушки – плачеш и ядеш).
Когато влязохме в Тадж махал се оказа, че сме единствените посетители. Аз държах да се качим на втория етаж, защото там интериора е по-индийски и съответно по-предразполагащо към индийската храна, но сервитьорката ни посъветва да седнем на долното ниво, защото горе било студено. На първия етаж обстановката е изключително изчистена, ако не знаеш, че си в индийски ресторант, няма да разбереш.
Но като донесоха менютата всичко се промени. Реших директно да мина на основното, защото нямаше да имам място за предястие и основно. Започнаха колебанията между пиле тандури, гарлик тика, каос сикх кебап. Гарлик тиката бързо отпадна, заради чесъна. Все пак ми предстояха срещи. Лесно отхвърлих и каос кикх кебапа (агнешка кайма, задушена с лук, ароматна и запечена на шиш), защото Деан реши да яде агнешко и аз щях да си опитам от неговото :). И така останах с половин пиле тандури – мариновано в кисело мляко, джинджифил, лимон, подправки (и съвсем малко чесън).
По отношение на агнешкото сервитьорката ни препоръча роган джош – парчета агнешки бут с доматено пюре (гъсто), паста от кашу и масала сос. Долавяше се и вкуса на пресния кориандър нарязан в ястието.
Дадохме си сметка, че и двете ястия са пикантни и си поръчахме два на наан-а (плосък индийски хляб, изпечен в индийска глинена фурна – тандур).
Първоначалните ми притеснения дали храната ще допадне на Деан се изпариха веднага след като той опита агнешкото. Беше превъзходно – изключително крехко, богато на аромати. Моето пилешко тандури също беше приятно, но омазването беше голямо – червеникавите подправки от маринатата останаха по пръстите ми и не бях сигурна дали ще се измият преди срещата ми. Не обичам да си личи какво съм яла 🙂 За моя радост всичко беше ОК!
Бих препоръчала кухнята на ресторант Тадж Махал, макар да има какво още да се работи по интериора. Съотношението цена-качество намирам за изключително добро. Основните ястия (с месо) са между 15 и 20 лева, а предястията между 5 и 12. Цената на наан-а в зависимост от добавките е между 2,50 и 4 лв.
Индийски ресторант Taj Mahal
Работно време: 12:00 – 24:00 (всеки ден)
Телефон: 9873632 (не мисля, че е необходима резервация, но ако посещението ви е с повод – обадете се)
Адрес: София, ул. 11-ти Август 11 (близо до катедралата Александър Невски)
www.tajmahal.bg– сайтът не е обновяван скоро, но може да ви бъде добър ориентир по отношение на менюто
Ако информацията ви е била полезна и харесвате блога, можете да харесате страницата във фейсбук.
Снимката най-горе е взета от сайта на индийския ресторант.
Pin It
Много добра идея, чувала съм за ресторант Тадж Махал, но не съм ходила. Мисля съвсем скоро да го посетим.
Поздрави,
Марги
Марги, сигурна съм, че има различни мнения за индийския ресторант, но моят опит показва, че кухнята е чудесна. Или поне ястията, които ние опитахме бяха такива 😉 Поздрави! Вили
Подлъган от ваучер взех рана за вкъщи. От любопитство премерих всички порции на везна – всички бяха от 10% до 40% по-малки от обявените. Освен две мърляви меса омазани в гадости (а обичам индийско!) всичко останало беше лук на резени, лимони и цвекло с вкус на пръст. А агнешката кайма беше с вид и вкус на екскреметни. Десертите бяха добри и леки, но 80 грама?!? Подобна гадост никога не съм ял, далече е от индийското и по принцип от кадърното готвене.
Здравейте! Съжалявам, че не мога да се обърна към вас лично, защото не сте написали името си и имейл адрес. Доста е неприятно това, което се е случило. Аз съм ходила няколко пъти в ресторант Тадж Махал и винаги съм попадала на вкусни ястия. А честно казано за грамажа не съм се замисляла след като усетя апетитния аромат на индийското! Дано да е било случайно! Поздрави! Виолета