Преглеждах си снимките на компютъра и попаднах на тази – малко градче в Емилия-Романя – Мондайно, известно с хубавите си вина, снимка, която направих през 2009. Международният офис на Болонския университет ни беше организирал редица от обиколки в района, които имаха за цел да накарат международните студенти да се влюбят в италианската кухня и култура. И успяха!
Затворих компютъра и отидох в кухнята да приготвя талиатели (реално на италиански трябва да бъде „талиетеле“).
Талиателите са традиционен тип паста, който произхожда от областта Емилия-Романя в Италия. Приличат по дължина на спагетите, но са значително по-широки – обикновено около 7 мм и са плоски. Болоня и околностите й са известни като гастрономическата столица на Италия. Наред с талиателите с рагу, типични ястия за областта са пиадина, лазаня болонезе, картофена торта. В областта можете да намерите едно от най-доброто прошуто в света – Прошуто ди Парма, както и мортадела – топло-сушен италиански салам, в който се съдържат поне 15% парченца свинска сланина.
Ето още идеи за рецепти с паста:
Лазаня с тиквички, панчета и гауда с шунка
Спагети със свинско рагу и чери домати
Талиатели с трюфели и сметана

От 03/30/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 4 порции
Преглеждах си снимките на компютъра и попаднах на тази - малко градче в …
Необходими продукти
- около 600 грама паста прясна, талиатели
- 1 малък трюфел или 100 грама трюфели мариновани в зехтин
- 350 грама сметана за готвене
- 1/3 ч.л. прясно смлян бял пипер
- 3 стръка магданоз
- 1 ч.л. сол
Приготвяне
- Трюфелът се почиства с четка от пръстта и нечистотиите без да се мокри. Настъргва се на ситно ренде и се смесва със сметаната.
Ако това ви затруднява, нарежете го на тънки ивички и го пасирайте заедно със сметаната.
И в двата случая се оставят няколко тънки филийки от трюфела за декорация.
Сместа се изсипва в тиган и се бърка на слаб огън докато се посгъсти. Овкусява се с бял пипер и сол.
- През това време се сварява пастата според указанията на производителя, като тя трябва да остане "ал денте" - пастата при сдъвкване да остава леко по зъба, да не е прекалено мека и разварена.
След като пастата в сварена се отцежда добре и се обърква със соса и магданоза.
- Поднася се топла.
Бон апети!
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Easy
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!