Телешкото филе се приготвя сравнително по-бързо от останалите части на телето (шол, джолан, език). Освен че има по изискан вкус според мен, телешкото бонфиле се приготвя много по-лесно. Ще ви демонстрирам как в тази рецепта за телешко бонфиле с лучен сос.
За тази рецепта ви е необходимо едно телешко бонфиле или по-точно 4 парчета телешко бонфиле, всяко от около 180-200 грама. Не повече, защото става по-трудно за обработка. Малките телешки стекчета се завързват с бял памучен конец, за да може телешкото месо да запази формата си след термичната обработка. Предварително е добре да осолите месото и аз лично го обтривам с черен пипер. След което го завързвам с конеца и го запечатвам в предварително сгорещено масло и олио от гроздови семена. Смятам, че когато олио от семки (или зехтин) се смеси с чистото масло се получава много по-добър вкус. Предпочитам напоследък да използвам олио от гроздови семена, защото дори и при пържене не дразни чувствителния стомах. А и като цена реално не е по-скъпо от зехтина.
И така… Телешкото бонфиле, можете да го поднесете със сметанов сос, или с някои по-пикантен сос, но в тази рецепта телешкото бонфиле го поднасям с лучен сос. Един прекрасен начин да се пренесете във Френския прованс и да си отворите бутилка хубаво френско розе.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Крехко телешко в уок с моркови и лук
Мексиканско такос с телешко месо
Pin ItТелешко бонфиле с лучен сос

От 12/11/2013
Публикувано на :Телешкото филе се приготвя сравнително по-бързо от останалите части на …
Необходими продукти
- 4 стекчета телешко бонфиле всяко по 180-200 грама
- 3-4 глави лук нарязан на ситно
- 40 грама масло
- 3-4 с.л. олио от гроздови семена
- 2 с.л. соев сос Кикоман
- 1 кафена чаша бяло вино
- 1 ч.ч. зеленчуков бульон
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Приготвяне
- Телешкото бонфиле се осолява, поръсва се с черен пипер и се завързва с бял памучен конец.
- Месото се запечатва за 3-4 минути от всяка страна в предварително загряното олио от гроздови семки + маслото. Месото се изважда от съда и се оставя да си "почине около 10 минути".
- През това време нарязаният на ситно лук се задушава в същата мазнина. Разбърква се периодично докато се карамелизира. Добавя се виното и се разбърква докато течността се изпари.
- Прибавя се бульона и соевия сос и се оставя соса да се редуцира. Няколко минути преди сосът да се е готов, към него се прибавя телешкото месо.
- Телешкото бонфиле с лучен сос се поднася топло.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!