Ето и един сладкиш, който моята съквартирантка – италианка приготвяше преди години и го наричаше торта. Нека всеки да го нарича както иска, но десертът е с изключително интересен вкус. Плодчетата арония носят свежест на тортата, а силният аромат на кафето е силно тонзииращ. Аронията придава лека екзотичност на сладкиша и го прави изключително полезен (няма да се спирам на полезните действия на аронията – по гръцка митология в подготвителен клас учителката ни отдели предостатъчно време на питието от арония, което пиели боговете на Олимп). Лепкавостта на сладкиша е от сиренето – можете да го приготвите с извара (безсолна) или с рикота – сирене, което всъщност представлява изварата от пекориното. Първият път когато опитах сладкиша на италианката ми се стори недостатъчно „бухнал“ – очаквах да е като кекс, но всъщност няма от какво да бухне, тъй като не се използват набухватели. Аз все пак сложих половин доза брашно за кекс (с набухвател), но изварата е прекалено „тежка“ и пак се получи сладкиша ми по италиански.
Pin ItТорта с арония, извара и кафе Recipe

От 09/26/2012
Публикувано на :Ето и един сладкиш, който моята съквартирантка - италианка приготвяше …
Необходими продукти
- 5 средно големи яйца
- 150 грама захар на кристали
- 500 грама извара или рикота
- 60 грама брашно с набухвател
- 50 грама брашно
- 2 шепи арония
- 2 ч.л. кафе Jordani BAR еспресо
- 1 щипка сол
- пудра захар за поръсване, по желание
Приготвяне
- Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта докато побелеят. Постепенно се добавя по малко извара и кафе. Сместа се разбива добре, за да не остане изварата на бучки.
- Добавя се и брашното постепенно.
- В друга супа се разбиват белтъците с щипка сол до получаване на пухкав сняг.
- Двете смеси се объркват заедно с аронията внимателно, за да не се губи пухкавостта от бетъците.
- Тортата се пече в намазнена тава с хартия за печене около 30 минути в предварително нагряна фурна на 180 градуса.
- По желание може да се поръси с пудра захар.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!