torta_s_aronia_izvara_i_kafe

Ето и един сладкиш, който моята съквартирантка – италианка приготвяше преди години и го наричаше торта. Нека всеки да го нарича както иска, но десертът е с изключително интересен вкус.  Плодчетата арония носят свежест на тортата, а силният аромат на кафето е силно тонзииращ. Аронията придава лека екзотичност на сладкиша и го прави изключително полезен (няма да се спирам на полезните действия на аронията – по гръцка митология в подготвителен клас учителката ни отдели предостатъчно време на питието от арония, което пиели боговете на Олимп). Лепкавостта на сладкиша е от сиренето – можете да го приготвите с извара (безсолна) или с рикота – сирене, което всъщност представлява изварата от пекориното. Първият път когато опитах сладкиша на италианката ми се стори недостатъчно „бухнал“ – очаквах да е като кекс, но всъщност няма от какво да бухне, тъй като не се използват набухватели. Аз все пак сложих половин доза брашно за кекс (с набухвател), но изварата е прекалено „тежка“ и пак се получи сладкиша ми по италиански.

Pin It

Торта с арония, извара и кафе Recipe

torta_s_aronia_izvara_i_kafe

От sheytanova Публикувано на : 09/26/2012

    Ето и един сладкиш, който моята съквартирантка - италианка приготвяше …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта докато побелеят. Постепенно се добавя по малко извара и кафе. Сместа се разбива добре, за да не остане изварата на бучки.
    2. Добавя се и брашното постепенно.
    3. В друга супа се разбиват белтъците с щипка сол до получаване на пухкав сняг.
    4. Двете смеси се объркват заедно с аронията внимателно, за да не се губи пухкавостта от бетъците.
    5. Тортата се пече в намазнена тава с хартия за печене около 30 минути в предварително нагряна фурна на 180 градуса.
    6. По желание може да се поръси с пудра захар.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress

      0 отговори

      Напиши коментар

      Want to join the discussion?
      Feel free to contribute!

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *