veni_kalo

Венцислава е една от най-лъчезарните и усмихнатите ми колежки от университета. Очевидно и Калоян е забелязал заразителната й усмивка и двамата минаха под венчилото на 25.07. 2008 година. Плод на изгарящата им любов е очарователният Ники! Аз обаче колкото и да се захласвам по деца, вярвам, че съм по-близо до сватбената тематика и реших  в най-сватбарския сезон да поканя Вени на гости на мерудия.бг да ни разкаже как се избира сватбена торта, какво трябва да съобразим при избора и въобще всичко около специалния ден!

Как ще опишеш сватба ви с Калоян с 3 думи?

Три думи… Сложна задача! Емоционалена, усмихната, купонджийска!

Разкажи ни как избрахте тортата…

Още от самото начало знаех, че тортата е тази част от сватбата, която изразява личният вкус и желанието на младоженците да зарадват гостите. Решихме да не инвестираме в подаръци за гостите, а в една наистина скъпа и хубава торта. По това време ни предлагаха сватбени торти от всякакви сладкарници за минимални пари. Но знаейки и очаквайки, че на 25 юли ще е топло, не исках покритието да бъде чиста сметана.

Затова отидохме директно в сладкарския цех на торти Вега, по препоръка на моя приятелка, която работеше в кетъринг компания. Сега като се замисля, това беше най-правилният избор, защото видяхме мястото, в което се приготвя тортата, условията, хигиената – всичко блестящо.

Когато отидохме поискахме да опитаме не повече от 3 типа торти, придружени с чаша вода. Извадиха мостри и ни обясниха, че за да се усети вкусът на тортата най-добре, трябват около 15 минути „да отпусне” след като се извади от хладилника. През това време ни показаха различни украси и дизайни, продуктите с които работят, обясниха, че зареждат всеки ден и видяхме цеха, за да се уверим в хигиената. Много бях впечатлена. После пристъпихме към дегустацията, като преди следващото парче, отпивахме вода, за да не усещаме остатъчни аромати.

tortata

Накрая избрахме торта с пълнеж крем брюле, покрита със захарен фондан и розова украса (това беше водещият цвят на сватбата). Бяха две торти – една за рязане при ритуала и една за гостите.

Кой трябва да избере тортата – булката, младоженеца, кумата, родителите?

Младоженците трябва да изберат всичко за своят ден, включително и тортата. Това е техният ден и техният сладък жест към всички гости, както и към тях самите.

torta_za_svatba

Какво трябва да се съобрази при избора на торта?

Покритието. Ако сватбата се прави в горещ ден, през деня, дори и да извадят торта от хладилника със сметанова украса, докато я разположат на подноса, докато минат всички ритуали сметаната се разтича и при разрез освен, че пада голяма част от нея, разтопената част се смесва с пълнежа и така чисто визуално и вкусово не може да се усети правилно вкусът на тортата. Предстви си на шоколадови блатове и шоколадов пълнеж сметанова украса. Когато се размекне и разрежеш тортата парчето не стои на черно-бели пластове, а стои „размито”.

Какви сватбени ритуали спазихте на тържеството? Имаше ли „мацане“ и надяждането с торта?

Повечето ритуали ги спазихме – захранване на свекърва и тъща, ритане на менче, чупене на питка, сваляне на жартиера и мятане на букета. И разбира се – рязане на тортата. За мацането с торта – от всички сватби, на които сме били, ние най-много се мацахме. Но както казах, идеята ни беше да се забавляваме максимално, затова здраво се омазахме двамата, като после условието беше – кой каквото мазал – да си го почисти с целувки. В този ред на мисли, ако млаоженците планират тази част, младоженката да помоли гримьора за водоустойчиви гримове.

omazvane_s_torta

Колко според теб е оптималният бюджет за торта, който младоженците трябва да отделят?

Между 200 и 300 лв. в зависимост от големината. Едно парче хубава торта се пада средно около 3 – 3.50 лв. на парче, ако желаете всичките продукти да са естествени, а не заместени с полуфабрикатни кремове и блатове.

А какво включваше менюто за сватбата ви?

Решихме да направим менюто тип блок маса, което ни спести средно половината от бюджета. Защо? Защото ако изберем свинска и пилешка пържола като основно ястие, винаги ще има недоволни, защото примерно няма предвидени достатъчно зеленчуци. Затова с готвача се договориме да избереме определени порциони, които да бъдат сервирани като хапки и нарязани на жулиени (за месата), зеленчуци на пара, три вида салати нарязани и подредени по подхосдящ начин, шишчета, панирани сиренца, бонфилета и кашкавалчета, няколко големи плата студени мезета с френски сирена, скара (това беше специално за по-възрастните роднини, които а свикнали подобен род събития да бъдат гарнирани със скара) Може би имаше и още, но вече не помня. Това, което помня е, че голяма част от салатите останаха, дори и от месните плата.

Какво ще посъветваш бъдещите младоженци, които са пред дилема каква торта и храна да изберат за сватбата си?

Да не правят компромис с тортата. А когато искате да намалите бюджета – блок масите и договорката с готвача са една прекрасна възможност. Заплащате много по-малко порциони тъй като са нарязани на хапки, удобни за взимане, храната винаги стига, когато има достъчно разнообразие, всички са доволни защото имат избор, може да прескочите ядките в този случай и да намалите количеството зеленчуци.

И не забравяйте, че най-важно е вашето настроение. И най-хубавото меню не може да развесели гостите, ако младоженците са прекалено сериозни, не танцуват и не са сред гостите си.

Вижте още каква музика да подберем за сватбеното си тържество и се насладете на галерията със снимки от сватбата на Венцислава и Калоян Милтенови:

1 отговор
  1. Vencislava
    Vencislava says:

    Благодаря за милите думи, Ива 🙂
    Действително си спомням само хубави моменти и в този ред на мисли – непланираните неща вместо да ме разплачат ми показаха кака, когато не планираш нещата до детайл, всичко се случва много по-забавно и има повече запомнящи се моменти.

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *