veselina_slavcheva_karving

Веселина Славчева е най-известният у нас карвинг специалист. Можете да видите нейни скулптури, направени от най-разнообразни продукти – цветя от моркови, колесници от диня, стомни от тиква, декорации от патладжани и пресен лук. Учи се на карвинг от „меката“ на карвинга – Тайланд, където преди около 700 години се е зародило изкуството за гравиране на плодове и зеленчуци. Веселина има десетки награди от различни състезания по света за скулптури от плодове и зеленчуци. Само преди дни се завърна от Германия с бронзово отличие от Олимпиада, където се включи като индивидуален участник в карвинг на живо и експозиция 3D карвинг.

Как ще опишеш какво е карвинг на човек, който никога не е чувал за това изкуство?

Карвинг или “изкуство за гравиране на плодове и зеленчуци”. Това е изкуство, което ни кара да възприемаме храната по един различен начин, хранейки първо очите, а след това тялото. Да обръщаме по-голямо внимание на детайлите и да имаме друго, различно отношение към храната и начина, по който се храним.

Видях на празника на черешата тази година как правиш карвинг на диня, а само преди няколко дни на друго събитие – карвинг на тиква. Каква е разликата? Различни техники ли се използват?

Много е важно да се знае, че при гравирането има основни правила, които трябва да се спазват, но техниката е една, тя излиза от душата и сърцето на този, който твори. При изработването на скулптури от плодове и зеленчуци се използва така нареченият тай-нож. Важно е всеки, който иска да се научи, да усвои основните методи на работа с този нож. Могат да се правят фигури от всеки плод или зеленчук, ако е твърд. Продуктите не трябва да са презрели, трябва да са здрави (да не са наранени, защото това може да попречи при рязането). При работа с по-твърди продукти е хубаво да се използва по-твърд нож (тай-нож).

От какви други продукти (плодове, зеленчуци) може да се направи карвинг?

Може да се направи карвинг от чесън, карвинг от кашкавал, от лед, карвинг от масло… Въпрос на въображение.

Занимаваш се също и с айс карвинг. Кой е най-интересният леден дизайн, който някога си изработвала?

Много ми харесва  да правя фигури от лед, това е едно невероятно предизвикателство, особено за жена, защото инструментите са много тежки. Най-трудно е да се направи леда. Ако има начин да не го правя аз, сигурно щях всеки ден да се занимавам с това. Удоволствието е невероятно, независимо от ниските температури.

Ти си изучавала карвинг в Тайланд. Къде у нас можем да се научим да изработваме фигури от плодове и зеленчуци?

Съвсем отговорно мога да кажа, че мога да науча всеки, който иска да се докосне до това изкуство. Трябва да само да има желание и търпение. Правя всичко възможно да създам школа, която да обучава и създава учители. Вече имам подкрепата от всички професионални училища в България и от редица асоциации за легализирането на карвинга. Така ще стане много по-лесно, тогава ще се въведат най-важните правила, които не трябва да се нарушават. Не мога да си обясня как така има хора, които преподават без да са подготвени. С това се сблъсквам много често напоследък.

Необходими ли са някакви специфични умения?

Специфични умения – не.

А инструменти?

Да, вече споменах – тай-нож. Могат да се използват и длета, които са подобни на длетата за дърво, има и много други инструменти, дори формичките за сладки могат да свършат работа. Ако искаме да работим професионално, трябва да се научим с този нож. Длетата могат само да помогнат в даден момент.

Колко дълго може да се съхранява една скулптура от тиква, например?

Максимум една седмица (зависи от качеството на тиквата).

Освен за декорация, какво друго приложение може да има карвингът?

За реклама… правила съм изложби.

Участвала си в редица събития, състезания, написа и книга за карвинг, кое е следващото предизвикателство?

Написала съм втора книга, много подробна, искам да я издам. Школата и подготвянето на деца за участия в международни състезания е другото предизвикателство пред мен.

снимки: Ивайло Станев

Pin It
5 отговори
 1. Velka
  Velka says:

  Тази жена има златни ръце. Гледах я на едно събитие – като магьосница! От една тиква прави чудеса

  Отговор
 2. Мими
  Мими says:

  Веси е невероятна жена и невероятен талант! Мечтая някой ден да успея да посетя нейн курс 😉

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *