Манго е плод, който се отглежда в Индия, Мексико, Карибите, Калифорния, Африка, Китай, Пакистан. Дървото манго е един от националните символи на Бангладеш, Индия и Пакистан. Наричат мангото „кралят на плодовете“. В световен мащаб манго е най-консумираният плод. Има много сортове манго. У нас още не е толкова популярен този плод.

Какво представлява супер плодът манго

Дървото манго дава много плодове, които узряват бавно от три до шест месеца. Плодовете се берат от дървото все още зелени. Затова плодовете манго са неравномерно оцветени. Мангото има цвят от зелен към жълт, оранжев до наситено червен. Наситено зелените на цвят и твърдите плодове са още неузрели. На стайна температура за нвколко дни те могат да достигнат пълна зрялост. В хладилник могат да се съхраняват до един месец. Добри за консумация са плодовете, които поддават при натиск и са с гладка повърхност. Добре узрелите плодове манго се отличават с приятен плодов аромат. Много меките плодове манго и с черни петна не са за предпочитане. Мангото има сочна сърцевина, която може да е жълта или оранжева на цвят и плоска семка в средата. Плодовете манго са много вкусни, сладки и лепкави.

Консумация на манго

Мангото се консумира прясно леко охладено. Обелва се коричката на мангото, нарязва се месестата оранжево-жълта част, отстранява се костилката и се поднася. Супер плодът манго може да се добавя в салати, гарнитури, освежителни напитки. Българин е победител в шампионат по безалкохолни коктейли с рецепта в която има манго. Неговата освежителната напитка е приготвена от сок от манго, намачкано грозде, сок от грейпфурт и личи, ананасов сок и газирана вода. Освен за сладкиши, десерти, сокове, пюрета, конфитюри, мангото се употребява и при ястия. Мангото се използва в източно азиатската кухня като добавка при месни и рибни блюда. Индия не е износител на манго, защото цялото производство на супер плода се консумира в страната. Месните жители приготвят от манго даже и туршия. В Латинска Америка, Панама, Пуерто Рико, Куба мангото е в изобилие.

Плодът се консумира в прясно състояние, но се налага и съчетанието сладко – солено. Така се получава традиционното за Карибите блюдо манго с пиле. Мангото може да включи в съчетае с тиква в една по нетрадиционна супа. Манго може да се намери в консервиран вариант, замразено и сушено манго. Ползи от мангото Мангото помага на очите, кожата, храносмилането, апетита, кръвоносната система, при анемия. Подпомага повишаване на теглото. Някои източници твърдят противното. Любопитно В Индия смятат, че мангото носи късмет. Затова украсяват вратите си с листа от манго.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://www.fitho.in

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *