Обичате хубавата храна? Обожавате да пътувате до близки и далечни места?
Значи сте на правилното място!
Последните няколко дни прекарах в един от любимите ми градове – Рим и за това не успях да публикувам нови рецепти. Но толкова впечатления натрупах в Италия (не само кулинарни разбира се), че нямам търпение да ги споделя!
Почти във всички европейски кухни си личи отпечатъкът на римската кухня. Особено в средиземноморските държави – Гърция, Испания, Португалия… Някак си естествено кухнята се е променяла през вековете, постоянно се появяват различни тенденции и „мода“ в храненето. Но италианската кухня остава класика. Където и да отидете по света ще намерите италиански ресторант. Освен да остави ситост у хранещия се, италианската кухня търси да достави удоволствие на всички сетива. Тя иска да провокира асоциациите ви с божествения си аромат, да „напълни очите ви“ с богатството а цветове и да ви накара да мечтаете.
Храненето по италиански е цял ритуал, наслада за душата… За пореден път ми направи впечатление, че готвачите не наблягат на голямото разнообразие на продукти в едно ястие, а по-скоро на качеството на самите продукти. Така например, когато влезете в наша обикновена пицария ще видите изброени десетки продукти за топинг на пицата – колбас, домати, кашкавал, маслини, яйце, кисели краставици, топено сирене и какво ли още не. Толкова много продукти, че човек не може да усети вкуса и аромата на нито един.
В менюто на италианските пицарии рядко ще видите пица с повече от 3-4 продукта за топинг. Ето например една такава сицилианска пица (заради патладжана името и е сицилианска – в Сицилия патладжанът е на почит и се консумира излючително много). Пицата е само с грилиран патладжан, домати, листа босилек и моцарела.
Ето и още един пример. Този път пицата е с наденичка, лапад и разбира се, моцарела.
Отделих толкова много внимание на пиците, защото да отидеш в Италия и да не опиташ пица е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. 🙂
Хе, този път извадих късмет и за пръв път видях папата:
Имам още много какво да ви разказвам, но сега отивам да сглобявам машината за домашна прясна паста, която (не питайте как) си донесох от Италия! Скоро и рецептите с прясна паста!
Не може да има пица без моцарела и къде другаде да се яде оригинална ако не в Рим.Поздравления за невероятните ястия,които сте хапнали, тайничко ви завиждам и ви пожелавам още много вълшебни пътувания, в която да вкусите малко то живота с храната там.Страхотно е че сте видели и папата.Како се казва ако отидеш до Рим и не видиш Папата, все едно не и бил там.Именно това е града,който искам и аз да посетя отивайки в Италия, дано пак да ни пишете.
Thanks , I’ve just been searching for info about this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?
I just want to say I’m all new to blogs and definitely loved you’re web site. Very likely I’m likely to bookmark your site . You really have good article content. Bless you for revealing your webpage.