Rome_2012

Обичате хубавата храна? Обожавате да пътувате до близки и далечни места?

Значи сте на правилното място!

Последните няколко дни прекарах в един от любимите ми градове – Рим и за това не успях да публикувам нови рецепти. Но толкова впечатления натрупах в Италия (не само кулинарни разбира се), че нямам търпение да ги споделя!

Почти във всички европейски кухни си личи отпечатъкът на римската кухня. Особено в средиземноморските държави – Гърция, Испания, Португалия… Някак си естествено кухнята се е променяла през вековете, постоянно се появяват различни тенденции и „мода“ в храненето. Но италианската кухня остава класика. Където и да отидете по света ще намерите италиански ресторант. Освен да остави ситост у хранещия се, италианската кухня търси да достави удоволствие на всички сетива. Тя иска да провокира асоциациите ви с божествения си аромат, да „напълни очите ви“ с богатството а цветове и да ви накара да мечтаете.

Храненето по италиански е цял ритуал, наслада за душата… За пореден път ми направи впечатление, че готвачите не наблягат на голямото разнообразие на продукти в едно ястие, а по-скоро на качеството на самите продукти. Така например, когато влезете в наша обикновена пицария ще видите изброени десетки продукти за топинг на пицата – колбас, домати, кашкавал, маслини, яйце, кисели краставици, топено сирене и какво ли още не. Толкова много продукти, че човек не може да усети вкуса и аромата на нито един.

В менюто на италианските пицарии рядко ще видите пица с повече от 3-4 продукта за топинг. Ето например една такава сицилианска пица (заради патладжана името и е сицилианска – в Сицилия патладжанът е на почит и се консумира излючително много). Пицата е само с грилиран патладжан, домати, листа босилек и моцарела.

Pizza_siciliana

Ето и още един пример. Този път пицата е с наденичка, лапад и разбира се, моцарела.

Pizza_sausage

Отделих толкова много внимание на пиците, защото да отидеш в Италия и да не опиташ пица е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. 🙂

Хе, този път извадих късмет и за пръв път видях папата:

The_Pope

Имам още много какво да ви разказвам, но сега отивам да сглобявам машината за домашна прясна паста, която (не питайте как) си донесох от Италия! Скоро и рецептите с прясна паста!

1 отговор

Trackbacks & Pingbacks

  1. skalcheva13 каза:

    […] последното ми ходене в Рим, за което ви писах тук, си поръчах Pizza Salame и ми донесоха […]

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *