natriev_glutamat

Ако след като сте посетили някоя от световно известните вериги за бързо хранене, ви се връща отново и отново да похапвате там, храната ви се струва изключително вкусна… това се обяснява с натриевия глутамат. Той е бял или жълтеникав прах. Няма вкус и мирис, но притежава свойството да подсилва вкуса на храната. Всяка храна, в която се съдържа той ни се струва изключително вкусна, искаме да ядем още и още от нея. Тези свойства обясняват и защо натриевият глутамат да се слага на почти всичко, което се произвежда промишлено – пакетиран чипс, царевични пръчици, полузамразени и готови храни, кейкове, сладки. У нас натриев глутамат се продава основно в китайските магазини.

Синдрома на китайския ресторант

Натриевият глутамат предизвиква обилно слюноотделяне и изкуствен глад. Чрез лигавицата преминава в кръвта и попада директно в мозъка. Така доставя наслада и удоволствие от храненето и желание то да бъде повтаряно. Същевременно носи усещането, че храните, които не съдържат натриев глутамат са безвкусни. Някои хора след консумация на такива храни получават зачервяване, виене на свят, някои алергични реакции, които се наричат понякога „Синдром на китайският ресторант“.

Вреден ли е натриевият глутамат?

Натриевият глутамат е сол на натрия и глутаминовата киселина. Тя е съставна част от човешките белтъци и е важна за функционирането на мозъка, но на практика не е необходимо да се добавя, защото организмът може да си я произвежда сам, а и ако използвате добри продукти и подходящи подправки, ястията ви ще са достатъчно вкусни и без добавката. Натриевият глутамат се съдържа естествено в морските водорасли, ферментиралите соеви продукти и дрождите.  В по-малки количества натриев глутамат има в доматите, пармезана и гъбите. Естественият натриевият глутамат е безвреден. Създаден е чрез кристализация на водорасли.

Какво е Е-621 на опаковките на продуктите?

На опаковките на продуктите, в които се среща се натриев глутамат обозначава се с Е – 621.

Азиатците го слагат в края на всяко ядене и от там и наименованието „китайска сол“. Слага се в супи, сосове, ястия с месо, зеленчуци, риба. Широката му употреба се обяснява с факта, че е много евтин в сравнение с другите овкусители. Произвежда се след ферментация на нишесте, захар или меласа.

Снимка: http://roadside-inn.blogspot.com

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *