Грахът се отглежда като домашно растение заради неговите семена поместени в шушулки. Зърната на граха трябва да се използват веднага след прибирането им. Те могат да се консумират пресни, замразени или консервирани. Грахът е първият зеленчук, който е консервиран в кутия. Той може и да се използва и изсушен. Има зелен или градински грах, снежен грах и хрупкав грах. Най-популярен в кулинарията е зеленият грах. Той има невероятен вкус, приятна текстура и е много полезен.
Грахът е богат на витамин В6, В1, витамин С, А и К. Съдържа много минерали, фолиева киселина, фибри, протеин. Благодарение на комбинацията от витамини и желязо, грахът е сигурно средство против умора и анемия. Подпомага засилването на имунната система. Грахът е богат на витамин А, който запазва зрението, костите и кожата.
В кулинарията за предпочитане е замразеният грах, защото запазва най-пълноценно хранителните свойства. Приготвя се чрез варене и на пара. При сваряването му се разпуква кожичката на зърната и разгръща невероятният вкус на граха. Грахът може да се използва като притурка към салати:
салата с рулца от раци, царевица и грах
Рибна салата с кисели краставички и грах.
Грахът е чудесен като постно блюдо – виж крем супа с грах и картофи. Освен това чудесно се вписва и в ястия с телешко месо – виж млечно телешко с грахово пюре или пилешко с пресен зелен грах. Грахът чудесно се съчетава с вкуса на ориза както в китайската така и в италианската кухня Ризи е бизи – рецепта за венецианско ризото с грах и панчета. Грахът е задължителното допълнение към гювеча. Популярен и в българската и в балканска кухня гювеч, може да бъде постен и с месо. Грахът се вписва при ястия от свинско и заешко месо. Приготвят се както варени, така и на фурна.
Ако търсите био грам можете да намерите такъв в Биомаг.
Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2
I just want to say I’m all new to blogging and site-building and actually enjoyed you’re website. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You really have terrific articles and reviews. Thank you for revealing your blog site.
I just want to say I am all new to blogs and definitely enjoyed this blog site. Very likely I’m want to bookmark your site . You certainly have beneficial writings. Many thanks for revealing your webpage.
I am continually searching online for tips that can benefit me. Thx!
Hi there, just changed into aware of your blog thru Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate should you continue this in future. Lots of folks shall be benefited out of your writing. Cheers!