Лавандулата се среща както диворастяща, така и култивирана. България е един от големите световни производители на лавандула. Използват се съцветията на  лавандулата и извлеченото от тях <x_span> етерично масло и лавандулов конкрет.

За какво се използват съцветията на лавандулата.

1.Сръковете от лавандула може да се използват за украса в комбинация с други сухи билки и цветя в декоративни композиции.  Освен това със своя чудодеен аромат, лавандулата ще освежи въздуха в помещението.

2.Миризмата на лавандула гони молците от гардероба.

3.Лавандулата е медоносно растение. Медът от ароматното растение е познат като „насладата на чревоугодника“.

4.Лавандулата е част от известната подправка „Билки от Прованс“ във Франция, която е лидер в производството на лавандула.

5.Лавандулата се използва като ароматна подправка при различни печива, както сладки, така и солени.

6.Стритата изсушена лавандула смесена със захар, може да се използва за ароматизиране и подслаждане на чай, мармалади, сладка, домашна лимонада.

7.Няколко накиснати съцветия в белия оцет ще го превърнат в ароматизиран лавандулов оцет.

Използване на лавандуловото масло.

1.Лавандуловото масло е едно от най-широко използваните етерични масла в ароматерапията. Добавя се в кремове, масажни масла.

2.Лавандуловото масло с жълтозелен цвят и изтънчен, фин аромат се използва във парфюмерийната, бояджийската, керамичната промишленост. Употребява се и за ароматизиране на сапун

3.Добавено във ваната, лавандуловото масло сваля стреса и напрежението, премахва главоболието, действа релаксиращо при масаж

4.Маслото спомага за заздравяване на рани от изгаряне.

5.Ароматът на лавандуловото масло убива вирусите, помага при депресия, умора, безпокойство, прави съня по-спокоен.

6.Народната медицина препоръчва при главоболие, стомашни болки, ревматизъм, виене на свят, ужилване и ухапване от насекоми аромата на етеричното масло и отвара от лавандула.

Японците твърдят, че освеженият въздух с аромат от лавандула в магазините кара японците да пазаруват с удоволствие и това увеличавало продажбите.

Ако информацията ви е била полезна, харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Майорана

Махлеб 

Мащерка

Мейс

1 отговор
  1. качествено унищожаване на хлебарки
    качествено унищожаване на хлебарки says:

    Не знаех, че лавандулата се използва и в кулинарията, но определено ще я пробвам със захар в чая, ще му придаде невероятен аромат 🙂 Аз знам, че лавандулата е освен прекрасно средство за гонене на молци и също толкова добро за хлебарки. Хлебарките също странят от този силен аромат. Лошото е, че трябва често да сменя, защото бързо изветрява.

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *