Лавандулата се среща както диворастяща, така и култивирана. България е един от големите световни производители на лавандула. Използват се съцветията на лавандулата и извлеченото от тях <x_span> етерично масло и лавандулов конкрет.
За какво се използват съцветията на лавандулата.
1.Сръковете от лавандула може да се използват за украса в комбинация с други сухи билки и цветя в декоративни композиции. Освен това със своя чудодеен аромат, лавандулата ще освежи въздуха в помещението.
2.Миризмата на лавандула гони молците от гардероба.
3.Лавандулата е медоносно растение. Медът от ароматното растение е познат като „насладата на чревоугодника“.
4.Лавандулата е част от известната подправка „Билки от Прованс“ във Франция, която е лидер в производството на лавандула.
5.Лавандулата се използва като ароматна подправка при различни печива, както сладки, така и солени.
6.Стритата изсушена лавандула смесена със захар, може да се използва за ароматизиране и подслаждане на чай, мармалади, сладка, домашна лимонада.
7.Няколко накиснати съцветия в белия оцет ще го превърнат в ароматизиран лавандулов оцет.
Използване на лавандуловото масло.
1.Лавандуловото масло е едно от най-широко използваните етерични масла в ароматерапията. Добавя се в кремове, масажни масла.
2.Лавандуловото масло с жълтозелен цвят и изтънчен, фин аромат се използва във парфюмерийната, бояджийската, керамичната промишленост. Употребява се и за ароматизиране на сапун
3.Добавено във ваната, лавандуловото масло сваля стреса и напрежението, премахва главоболието, действа релаксиращо при масаж
4.Маслото спомага за заздравяване на рани от изгаряне.
5.Ароматът на лавандуловото масло убива вирусите, помага при депресия, умора, безпокойство, прави съня по-спокоен.
6.Народната медицина препоръчва при главоболие, стомашни болки, ревматизъм, виене на свят, ужилване и ухапване от насекоми аромата на етеричното масло и отвара от лавандула.
Японците твърдят, че освеженият въздух с аромат от лавандула в магазините кара японците да пазаруват с удоволствие и това увеличавало продажбите.
Ако информацията ви е била полезна, харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Не знаех, че лавандулата се използва и в кулинарията, но определено ще я пробвам със захар в чая, ще му придаде невероятен аромат 🙂 Аз знам, че лавандулата е освен прекрасно средство за гонене на молци и също толкова добро за хлебарки. Хлебарките също странят от този силен аромат. Лошото е, че трябва често да сменя, защото бързо изветрява.