Преди време имаше класация за глобален символ на България и призът взе Мадарският конник. Сред кулинарните предложения за символ на страната ни попднаха баницата, киселото мляко или боб чорбата. Бобът, приготвен като яхния или чорба си е традиционно ястие за българската трапеза.
Точно и това е причината, поради която пиша тази на пръв поглед травиална рецепта.
Ако само боб ви се вижда прекалемо постно можете да го съчетаете с джолан със зеле или пък да го използвате за фритата с пилешко и боб.
Pin It
Яхния боб Recipe

От 07/11/2012
Публикувано на :Преди време имаше класация за глобален символ на България и призът взе …
Необходими продукти
- 400 грама боб
- 1 едър моркова
- 1 едър домат или 1/2 консерва домати
- 1 глава лук
- 1-2 с.л. брашно по желание
- 1 с.л. джоджен сух
- 1 ч.л. босилек
- 1 ч.л. чубрица ронена
- 1 ч.л. магданоз сух
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. целина суха
- олио и червен пипер за запръжка по желание
Приготвяне
- Бобът се оставя да кисне 1 нощ във вода. Ако не разполагате с толкова време го сложете във вряла вода поне за час, сменете водата.
- Бобът се оставя да заври на силен огън, водата му се сменя, оставя се да заври ощр веднъж, след което температурата се намаля и той се оставя да къкри на огъня. Лукът и нарязания ситно морков се добавят. Идеалният вариант е да се остави да къкри 4-5 до 6 часа по този начин. Важно е да не се добавя сол докато се вари боба, тя се добавя чак накрая след като е сварен добре.
- 20 минути да се отнеме от огъня се добавя настъргания или пюриран домат, малко след това и подправките и солта.
- По желание може яхнията да се сгъсти с 1-2 с.л. вода, размити във вода. Аз лично предпочитам да пасирам 1-2 чаши от боба и така да го сгъстя.
- Може и да се направи запръжка с олио и червен пипер, която аз също избягвам.
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Easy
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!