yana_koseva

Яна Косева е музикален редактор-фонотекар и отговаря за Културен радиосалон студио 3 на Радио Шумен. Всяка неделя, заедно с  Васил Дудеков предлагат разнообразна класическа музика, разказват за различните творци, епохи в предаването „Неделни импровизации“. Яна е ко-автор и на предаването Музикално канапе, където заедно с Виктория Стефанова всяка седмица споделят музиката и разказват за традициите, кухнята и нощния живот на  различни държави! Предлагат и по една рецепта от страната или континента, на които е посветено предаването!  Яна ще ни посъветва с какво трябва да се съобразим при подбора на музика за сватба.

Виолета Шейтанова: С какво трябва да се съобразяваме, когато подбираме музиката за сватбеното тържество?

Яна Косева: С броя на гостите, мястото (на открито или затворено пространство); нашите предпочитания, тези на половинката ни и на гостите разбира се; времето на провеждане на сватбата –дневна или вечерна. Трябва да се съобразим и с украсата на мястото, цветовете, акцентите, осветлението, храната и колко степенно е менюто, тортата и не на последно място – сезонът. Това са само основните пуктове върху които първоначално да помислим, преди да стигнем до избора на музиката.

В.Ш: Трябва ли да се доверим напълно на DJ или да направим предварително списък с музика, който той да пуска на сватбата?

Я.К: Препоръчвам да се доверите на DJ-я, само ако е вашият млодеженец, брат или най-близък приятел, с когото прекарвате почти цялото си свободно време и ще поясна защо:

 • Дори и да сте харесали музикалната селекция на DJ на някое парти или на друга сватба, то това не е гаранция, че неговият избор ще направи вашата сватба незабравима и с много настроение.  Затова седнете, поразровете се из Youtube, чуйте любимите си парчета, изненадайте половинката си с някое парче, на което заедно сте танцували на някой повод.
 • Задължително изберете и песни от времето на родители си – те ще е разтопят и ще се забавляват истински…
 • Ако харесвате по-хард стиловете, то моля ви не правете тематична вечер, защотото не на всички ще се хареса и настроението няма да е на ниво. Знам, ще кажете че това е вашият ден и всичко трябва да е както желаете, но това единствено важи, когато сте насаме с половинката ви и то във вашия общ дом, затова поемете дълбоко дъх и се съобразете с музикалните предпочитания е на близките си роднини, защото за тях също това е един страхотен и незабравим празник 🙂


В.Ш: Видяли сме DJ в дискотека или пиано бар, харесал ни е подбора на музика, но как да сме сигурни, че това е “нашият” DJ?

Я.К: Освен ако нямаме силно шесто чувство и сме уверени, че можем да му се доверим, то няма как да се 100% сигурни. Чуйте негови сетове поне още няколко пъти, след това го уговорете и предварително направете план какън стил музика кога и защо трябва да звучи. А той, ако е професионалист ще направи страхотен купон!

В.Ш: Какво е мястото на актуалните хитове на едно сватбено тържество?

Я.К: Правилен въпрос – актуалните хитове! На едно сватбено тържество има място както за вечните, така и за актуалните хитове. Зависи основно от времето и атмосферата, затова екпериментирайте и следете гостите и не забравяйте, че като понапреднат с питиетата, те сами започват да поръчват и побъркват DJ-я.


В.Ш: Какво смяташ за каненето на актуални певци или групи на сватба?

Я.К: Имам спомен, че моя много близка приятелка искаше да покани за първият си брачен танц един много известен изпълнител, който пожела хонорар 3500 лв, за да изпее една песен, плюс допълнително поемане на хотел, храна и т.н.  Ако имате възможност да си платите, то не му мислете много… Но определено съм съгласна, че група от музиканти и певци е страхотен избор за сватба и парти, създават настроение и артистично присъствие и ако това ви допада, то изберете любимата си група и танцувайте на вашият най-специален ден!

В.Ш: За или против живата музика на сватбата?

Я.К: Ако е народен оркестър определно съм против, иначе е въпрос на личен избор – т.е. вашият читатели.

В.Ш: Каква музика е подходяща за влизането и настаняването на гостите в ресторанта?

Я.К: Аз съм пристрастна  ще споделя няколко лежерни и неагажиращи варианта:

 

Acid Jazz / Come with me / Audiomontage

Autumn Leaves – Piano Jazz Ballad

Progressive House 2011 Best of – Coopari – Vol. 1

Vivaldi

Mozart

Beethoven

В.Ш: Първият сватбен танц на младоженците е емблематичен.

Я.К: Ще направя едно отклонение и ще припомня, че в обредния календар на българите има 3 основни момента – раждане, сватба и смърт, а сватбеният танц пресъздава идеята за слънцето, съюза, кръга, подобно на халката. Да, първият танц е много важен и песента не трябва да е компромис за един от партньорите, това е първият им общ избор и трябва да им носи наслада и удоволствие

В.Ш: Ако ти днес беше булка, на кое парче щеше да изтанцуваш първия си брачен танц?

Я.К: Точно в момента се ситх за едно песен на Селин Дион, ще си кажете ” Ех, колко изтъркано…”, но чуйте текста…

В.Ш: Твоят топ 10 на песни, без които една сватба не може:

Я.К: Това са песните, които почти винаги звучат на една сватба:
http://www.youtube.com/watch?v=9CkKuA86Mis

http://www.youtube.com/watch?v=xAquRuqyQQc

Както и да планувате музикалната си програма, то бъдете сигурни, че тези песни ще влязат по един или друг повод в тържеството ви. Сватбата трябва да е добре организирана във всяко едно отношение. Нищо в този ден не става в точния час и момент, трябва да сте помислили и съобразили и това… Бъдете уверени и спокойни, не се колебайте да променяте нещата до предпоследния ден… На определена дата обаче бъдете спокойни, уверени и с нагладасата, че вашият ден ще е прекрасен, дори и роклята ви да е последен писък на модата и да не придизвиква възхита у всички, бъдете озарени от любовта и подкрепата на любомото ви същество. Сватбата е само няколко чака, а истинските брачни успехи се плануват и градят с години, много търпение, сила и любов! Честито!

3 отговори
 1. Vencislava
  Vencislava says:

  Съгласна за повечето неща, но за Celine Dion Because you loved me….имахме идея това да ни е първата песен, но моля ви, тя е към определн филм, който не завършва с хепи енд и със сигурност, който е гледал филма ще направи връзката между песен и филм, което послание за сватба е крайно неподходящо.
  Относно Dj- я, наскоро бях на сватба, на която всички се забалявахме, но младоженците останаха недоволни от него, защото не се е съобрал с техният вкус и избор, предварително уговорен. Отделно му личеше, че е много „снощен“ 🙂

  Отговор
 2. sheytanova
  sheytanova says:

  Мерси за забележката, Венцислава! Честно казано аз филма не съм го гледала 🙁 Коя беше първата песен на твоята сватба след като тази отпадна?
  Иначе на „снощен“ DJ и аз съм попадала на сватба, дано на никой не се случва, но ако все пак попаднем на такъв DJ, какво трябва да се прави?

  Отговор
 3. sheytanova
  sheytanova says:

  Здравей, Мира! На пук на всички суеверия около сватбата, азсъщо не им вярвам. На скоро обаче говорих с една мояя приятелка, която скоро мина под венчилото и тя ми разказва за сблъсъка на поколеният по отношение на традициите и суеверията. На крато казано възрастните са я „натиснали“ да спазва подобни неща. Но има и друг тънък елемент – както каза Яна буквално или пренсосно – който плаща, той поръчва музиката. Идеалният вариант е да могат младите само да си финансират сватбата и да няма кой да им се меси! Според мен! Поздрави, Виолета

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *