srabska_kuhnia

Моята приятелка от Радио Шумен – Яна Косева ме покани да си поговорим за сръбските кухня и кулинарни традиции в радиопредаването Музикално канапе. В радиошоуто всяка неделя говорят за различни кулинарни, гурме дестинации или просто за страни, в които човек може да опита нещо интересно. Тази неделя акцентът е върху нашата съседка – Сърбия, сръбската кухня и сръбската музика. Вие обаче, мои мили читатели на кулинарния блог мерудия сте облагодетелствани да чуете интервюто с мен преди ефира. Кликнете върху линка отдолу, ще се отвори прозорец, кликнете върху активния линк там и ще можете да изслушате интервюто.

srabska_kuhnia_violeta_sheytanova_radio_shumen

Ако пък нямате слушалки или предпочитате да го прочетете, ето и цялото интервю:

Водещ: Уважаеми слушатели, на телефонната линия е Виолета Шейтанова, която макар и в момента да живее в София е част от голямото семейство на радио Шумен. Вероятно и по гласа ще я познаете. Здравей, Вили! Изключително ми е приятно, че прие поканата за интервю и бързам да ти задам първият си въпрос, който е свързан с темата на предаването – Сърбия. Какво те заинтригува в съседката ни и кои места си посещавала там?

Виолета Шейтанова: Здравей, Яна! Представата ми за Сърбия най-ясно се свързва с град Белград. За да добие човек представа за страната и храната (защото аз пиша кулинарен блог и храната е моята страст) един човек трябва да посети Белград. Още повече, че това е град, в който всеки независимо от възрастта или какъвто и да е признак може да намери нещо за себе си.

Водещ: Изкушавам се да те предизвикам! Ако трябва да опишеш духа на Балканите и духа на Сърбия, кои са първите думи, които ще използваш. Ти си пътувала доста…

В.: На първо място е плескавицата, но също така си представям едни огромни, препълнени маси с едни също препълнени чинии; салатите са с връх. Към всичко се поднася хлеб, назависмо какво се сервира, което е типично бълканското. Не можа да говоря за отношението на сърбите към храната, по-скоро там се набляга на количеството и до известна степен на храната, защото всъщност ние сме облагодетелствани, че живеем на Балкните и все още ядем качествени продукти. Няма ги тези ГМО-та и химиите, които в една американска кухня са незибежни. Това прави рецептите ни и ястията ни много вкусни. В никакъв случай не блестим с някакви изтънчени рецепти, техники или подправки при приготвянето на ястията. По-скоро приготвянето на ястията ни са вкусни, защото все още използваме качествени продукти. Имаме какво още да се учим по отношение на презентирането на храната; начинът, който да я поднесем, да я сервираме… Наскоро отидох на един кулинарен фестивал в Сърбия и в ресторанта ни донесоха 4 различни вилици от 4 различни комплекта. Има още какво да се учат сърбите и ние по отношение на сервиране и поднасяне на храна!

Водещ: А какво е отношението на сърбите към българските клиенти. Когато един българин седне на една сръбска маса кое е първото, което му прави впечателение освен 4-те различни вилици, То и в България често го срещаме – дори вилицата и ножът да са различни. Когато си гост на тяхната трапеза, кое е нещото, което ти прави най-силно впечатление?

В.:  Когато седнат сърбин и българин на една трапеза, струва ми се, че първото нещо, за което се заговарят е сливовицата и ракиатя. Почват да правят едни съпоставки, сравнения, за варенето на ракията, за градусите – неща,  скоито аз не съм много наясно, но това е първото нещо, за което говорят.

Водещ: А сръбската ракия по силна ли е? По високи градуси ли има? Пробвала ли си?

В.: Пробвала съм, да. Но е относително. Има и по-слаба; и по-силна; така както българската.

Водещ: Сърбите залагат повече на местните ястия, ти споделя и хляба. Могат ли да впечатлят гостите на страната си със сладко изкушение?

В.: Гордостта им е скарата. Така известната сръбска, лесковашка скара. По балкански държат да опиташ от всичко. Ако си опитал една плескавица, те държат да ти дадат да опиташ и другата – по-пикантна. После искат да опиташ и от наденицата, и от агнешкото, от всичко. Не блестят с някакви сладки изкушения. Ти си толкова преял след като опиташ всичко от сръбската им скара, че просто не оставя място за сладко на края.

 

Интервюто завършва с една сръбска рецепта за леща с патладжан и с уговорката, че кулинарните съвети от мерудия.бг тепърва предстоят в ефира на Музикално канапе.

Pin It
1 отговор

Trackbacks & Pingbacks

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият отговор на Екскурзия до Пирот за кулинарния фестивал"Peglana kolbasica" Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *